Pravděpodobně si nezapomenete umýt ruce, než si vezmete šťavnatý meloun, ale stačí to? Na jedné straně se doporučuje umývat všechno ovoce a zeleninu, ale na druhé straně se setkáváme s tvrdou slupkou melounu, kterou nesníme. A když ji nejíme, proč bychom ji měli umývat?
Co uděláte, než si ukrojíte kus šťavnatého melounu? Pošlete ho do rychlé sprchy, nebo se okamžitě začnete ohánět nožem? Stejně jako v případě banánů je nutné předtím důkladně omýt slupku ovoce. Podívejte se proč.
Je třeba melouny před konzumací omývat?
Obecně platí, že je nutné umýt jak zeleninu a ovoce s jedlou slupkou, tak i ty, které plánujete oloupat. Vodou by tedy měla být ošetřena nejen jablka nebo hrušky, ale také banány a melouny. Tento postup souvisí s bezpečností potravin. Snižuje riziko přenosu nečistot a mikrobů ze slupky do dužiny ovoce.
Potřeba také vědí, že na kůře melounu s mohou být nalezena rezidua pesticidů. Ty sice neproniknou do masa, ale pokud si kůži neumyjete, nečistoty z kůže se přenesou na ruce, nůž nebo talíř a dostanou se do úst. Je také důležité si uvědomit, že nečistoty a choroboplodné zárodky se mohou přenést z neumyté slupky melounu na jedlou slupku vedlejšího ovoce. Důležité je také mýt ekologicky pěstované ovoce a zeleninu.
Jak správně umývat ovoce?
Hygienik doporučuje, aby se ovoce a zelenina nemyly krátce a povrchně, ale důkladně, třením nebo drhnutím jejich povrchu pod proudem tekoucí vody. a produkty s tvrdší a hrubší slupkou lze při mytí pod tekoucí vodou spařit vroucí vodou nebo vydrhnout čistým kartáčem. vody. K oplachování ovoce a zeleniny lze použít také vodu s kuchyňskou solí, citronovou šťávou, kyselinou citronovou nebo octem.