životní styl

Vlna veder: naše tipy, jak udržet domov v chladu i bez klimatizace

832views

Nyní je to každoroční jev: každé léto se intenzivní vedra a vlny veder vyskytují stále častěji, až je někdy obtížné udržet svůj domov chladný, zejména pokud nemáte klimatizaci. Naštěstí existuje několik drobných tipů, které vám pomohou změkčit vzduch, aniž byste se museli příliš starat.

Jedním z problémů klimatizace je její pořizovací cena s velmi omezenou dobou používání. Její spotřeba elektrické energie není anekdotická: klimatizace spotřebuje 300 až 500 kWh za 500 hodin provozu v jedné uzavřené místnosti . Stačí říci, že z dlouhodobého hlediska je to neekologické a ještě méně ekonomické. Zejména proto, že klimatizace při provozu nutí uživatele zavřít všechna okna a dveře.

Jinými slovy, je rozumné se bez něj obejít, zejména proto, že existuje celá řada drobných tipů, jak zmírnit účinky horka v případě vlny veder . Zde se k těmto drobným tipům, které vám pomohou prožít příjemnější léto, vracíme.případě vlny veder.

Nechte zavřené okenice

Zdá se to být samozřejmé: nepouštějte slunce do svého domova . Okenice na oknech pohlcují sluneční záření a ohřívají váš domov . Proto je musíte zavřít, jakmile slunce vykoukne, a to zavřením okenic. Záclony umístěné uvnitř vašeho domu budou mít malý účinek, ale nezabrání tomu, aby se okenní tabule vydatně zahřívaly.

Nečekejte se zavřením oken

Samozřejmě se doporučuje zavřít okenice, ale nejen to: když teplota venkovního vzduchu dosáhne nebo dokonce překročí teplotu ve vašem domě, zavřete nejen okenice, ale také okna . Především nedovolte, aby horký venkovní vzduch naplnil váš domov. Proto je ideální zavírat okenice a okna brzy ráno, kdy je vzduch mírnější, a poté je s příchodem tmy opět otevřít.

Klimatizace vlastníma rukama

Nedoporučuje se používat klimatizaci, to již bylo zjištěno. Na druhou stranu vám nic nebrání vytvořit si jakési simulakrum klimatizace pomocí ventilátoru. Víme: samotný ventilátor pouze cirkuluje okolní vzduch. Pokud je okolní vzduch horký, bude horký i vzduch vracený ventilátorem. Ale s trochou triku můžete vše osvěžit. Umístěte tedy před ventilátor láhev se zmrzlou vodou, která následně ochladí celou atmosféru tím, že promíchá vzduch nad ledovou vodou.

Přijměte vlhkost

Vaším největším přítelem během vlny veder je vlhkost. Všichni známe jednoduchou techniku, kdy si namočíte ručník a na chvíli si ho položíte na hlavu. Tato metoda je však časově omezená a působí pouze na určitou část vašeho těla.

Cílem je co nejlépe zvlhčit váš domov. K tomu můžete například zavěsit mokré ručníky na okna: odpařováním se pohlcuje teplo a místnost se rychle ochladí. Po domě můžete také rozmístit misky s vodou, které zvlhčí vzduch.

Vypněte všechny elektrické spotřebiče

Příliš často podceňujeme vliv, který mohou mít některé elektrické přístroje na vytápění. Herní konzole, počítače, televizory, všechna tato zařízení se zahřívají a přispívají k těžší atmosféře, zejména pokud je již horko. Je proto vhodné je používat střídmě, a pokud je nepoužíváte, pečlivě je vypněte. I v pohotovostním režimu mohou váš domov značně zahřát.

Stejně tak, i když se to zdá být samozřejmé, se vyhýbejte zařízením určeným k vytápění: hořákům, troubám nebo žehličkám byste se měli vyhnout, abyste nepřidávali teplo k tomu, co už tam je.

Vysaďte si doma rostliny

Toto není příliš oblíbený aspekt: terénní úpravy vašeho domu nebo bytu budou mít výrazný vliv na vnitřní teplotu . Rostliny totiž odpařují a přenášejí vodu obsaženou v půdě do atmosféry, což vytváří mnohem chladnější prostředí. Ačkoli se pro větší efekt doporučují popínavé rostliny, rostliny v květináčích poskytnou v létě zajímavé celkové osvěžení.

Noc je váš přítel

Noc bývá během vlny veder teplotně nejklidnějším obdobím. Je to doba, kdy se můžete pokusit ochladit svůj byt nebo dům otevřením okenic a oken, která jste přes den nechali zavřená, abyste dovnitř vpustili co nejvíce čerstvého vzduchu.

Můžete dokonce použít jeden nebo více ventilátorů, abyste vytvořili jakési proudění čerstvého vzduchu ve vašem domě a obnovili tak co nejvíce nočního vzduchu. Ale pozor: ráno, za svítání, budete muset vstát a vše zavřít dříve, než se do vašeho domu dostane slunce !

Leave a Response