životní styl

Takto vaše tělo reaguje, když jíte rajčata každý den. Málokdo to ví

636views

Na slovenských zahrádkách se nyní červenají a nejlépe chutnají v létě. Jsou ideální jako příloha k sendvičům, přísada do dipů a salátů nebo prostě jako zdravá svačinka.

Rajčata jsou zeleninou, která si zaslouží zvláštní místo v našem jídelníčku. Jsou mimořádně zdravá, bohatá na vitaminy a minerály, jako je draslík, které mají příznivý vliv na naše zdraví. Co se však stane, když je začneme jíst pravidelně? Na tuto otázku odpovídá odborník na výživu Dr. Marek Skoczylas.

Je možné jíst rajčata každý den?

Zelenina a zejména rajčata mají schopnost chránit naše tělo před vznikem různých druhů rakoviny. Proč jsou rajčata tak zdravá a mají tolik přínosů pro naše zdraví? Klíčem je lykopen.

Dostatečné množství lykopenových sloučenin v našem těle zabraňuje makulární degeneraci. Mimo jiné také podporuje funkci mozku tím, že zlepšuje kognitivní funkce. To je důležité zejména u starších lidí.

Každodenní konzumace rajčat může přinést nečekané výhody. Tato zelenina má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, protože obsahuje draslík, vitamin A a vitaminy skupiny B, které pomáhají normalizovat krevní tlak. Draslík pomáhá vylučovat z těla přebytečný sodík a snižuje napětí cévní stěny. Oba tyto mechanismy pomáhají snižovat krevní tlak. Pravidelná konzumace rajčat také snižuje riziko vzniku krevních sraženin.

Zdravotní přínosy rajčat

Každý, kdo chce pečovat o své zdraví, by měl do svého jídelníčku zařadit rajčata.

– Lykopen zvyšuje odbourávání tzv. špatného cholesterolu, říká doktor Skoczylas.

Pokud jste kuřáci, měli byste rajčata do svého jídelníčku rozhodně zařadit. Tato zelenina neutralizuje volné radikály, které vznikají při kouření. Kromě toho poskytují vitamin C, který potřebují zejména kuřáci. Rajčata mohou výrazně snížit riziko rakoviny prostaty – až o 40 procent. Snižují také pravděpodobnost vzniku metastáz. To však není jediný důvod, proč by muži měli po této zelenině sahat častěji. Lykopen má pozitivní vliv na mužskou plodnost, protože zlepšuje kvalitu spermií.

Rajčata jsou zdraví sama o sobě

Lidé s cukrovkou by měli po rajčatech sahat často. Mají nízký glykemický index a pomáhají snižovat riziko komplikací spojených s tímto onemocněním. Jsou také bohaté na vlákninukterá pomáhá udržovat přiměřenou hladinu glukózy v krvi.

Rajčata mohou také snižovat pravděpodobnost vzniku rakoviny žaludku, ústní dutiny, slinivky břišní, tlustého střeva, prsu a děložního čípku. Jsou také účinným nástrojem v boji proti obezitě.. Kromě toho rajčata pomáhají posilovat strukturu kostí.

Rajčata také podporují funkci jater a snižují riziko steatózy tohoto orgánu. Mají také pozitivní vliv na vzhled naší pokožky. Antioxidanty v rajčatech zabraňují předčasnému stárnutí pokožky. Používání kosmetiky s lykopenem může pleť rozjasnit.

Jak bychom měli jíst rajčata?

Nejlepší způsob konzumace rajčat je jejich tepelná úprava. Tím získáme správné množství lykopenu. Při pečení prasknou buněčné stěny rajčat a lykopen se uvolní, takže ho naše tělo snáze vstřebá. Z rajčat můžeme připravit lykopenový nápoj, omáčku na špagety nebo je jednoduše upéct.

Leave a Response