životní styl

Je instantní káva „neska“ opravdu tak škodlivá? Odborník se vyjádřil jasně

12.4kviews

Před časem byla instantní káva považována za jednu z nejhorších potravin. Přesto si mnoho lidí nedokáže představit ráno bez šálku své oblíbené kávy ze sáčku. Má instantní káva skutečně tolik nevýhod, nebo je celá otázka jejích negativních účinků přeceňována?

Určitě jste už slyšeli názor, že instantní káva je „největší zlo“. Mnoho lidí tvrdí, že se jedná o nápoj podobný kávě, který má s pravou zrnkovou kávou pramálo společného. Opravdu byste se měli instantní kávy bát? Dr. Bartek Kulczynski zveřejnil na svém kanálu na YouTube video, ve kterém vysvětluje rozdíly mezi zrnkovou a instantní kávou.

Je instantní káva skutečná káva? Možná budete překvapeni

Příprava instantní kávy se příliš neliší od přípravy zrnkové kávy. Počáteční fáze čištění a pražení jsou stejné. Později dochází k několika změnám při mletí zrn, která se následně spaří a projdou procesem sušení. Existují dva způsoby extrakce vody z kávových zrn: sušení mrazem a sušení rozprašováním.

Cílem první metody je extrahovat vodu při teplotách pod bodem mrazu, aby káva neztratila své nutriční vlastnosti. Druhá metoda spočívá v rozprašování extraktu a jeho vystavení horkému vzduchu. Jak vidíte, ani v jedné z těchto fází se nepřidávají žádné chemické látky, což je výtka vůči instantní kávě.

Odpověď na otázku v titulku – ano, instantní káva je skutečná káva. Nazývat výrobek, který obsahuje jiné složky, kávou je nezákonné.

Je instantní káva zdravá?

Většina těch, kteří tvrdí, že instantní káva je nezdravá, si ji plete s nápojem podobným kávě. Je velmi snadné oddělit zrna od plev a u obou nápojů to není jinak. Pokud ve složení nápoje najdete přídatné látky na etiketě E, stabilizátory, cukr nebo glukózový sirup, je to známka toho, že taková káva má s původním nápojem jen málo společného.

Jednoduše řečeno, pokud je káva označena jako „3v1“ nebo „s přidaným mlékem“, můžete očekávat, že se nejedná o hodnotný nápoj. Podobně je tomu u všech konzervovaných káv, které jsou plné cukru, dochucovadel nebo sušeného mléka.

Je zrnková káva zdravější než káva instantní?

Dr. Bartek Kulczynski ve svém videu cituje výzkum z časopisu Food Chemistry, který je jedním z nejvěrohodnějších zdrojů poznatků o potravinách, týkající se rozdílů mezi instantní a zrnkovou kávou. Ukazuje se, že instantní káva má oproti své konkurenci určitou výhodu.

Instantní káva má vyšší obsah antioxidantů než běžná zrnková, což je důvod k zamyšlení. Dr. Kulczynski se také zabýval sloučeninou zvanou akrylamid, která je považována za karcinogenní. Faktem je, že instantní káva jí obsahuje více, ale nikdo zatím nezkoumal maximální tolerovatelnou dávku této sloučeniny pro lidský organismus.

Skutečnost, že instantní káva má dvakrát více akrylamidu, nic nedokazuje, i když je jasné, že čím nižší obsah, tím lépe. Na druhou stranu je třeba připomenout, že káva obsahuje již zmíněnou kyselinu chlorogenovou, která má zase protirakovinné účinky. (…) Obecně lze říci, že konzumace kávy snižuje riziko vzniku rakoviny. V souladu s těmito informacemi se domnívám, že přítomnost akrylamidu, ať už v zrnkové nebo instantní kávě, by neměla být důvodem k obavám,“ – Dr. Bartek Kulczynski.

Leave a Response