životní styl

Místo vyhazování posekané trávy ji recyklujte: Naše tipy

117views

 

Zejména v létě, kdy se trávník pravidelně seká, vzniká velké množství posekané trávy. Co s posečenou trávou dělat? Posekaná tráva je příliš dobrá na to, aby se vyhodila.

Pravidelné sekání je důležitým opatřením pro údržbu trávníku. Díky tomu se trávy rozvětvují u základny a trávník pěkně roste a houstne. V hlavním vegetačním období by se měl trávník sekat alespoň jednou týdně. doporučují odborníci na trávníky.

Výsledkem je nejen krásný, hustý zelený koberec, ale také spousta odřezků. Odřezky jsou ve skutečnosti až příliš dobré pro popelnici na organický odpad, protože Odřezky trávníku obsahují cenné živiny a lze je na zahradě využít různými způsoby.

Mulčování trávníku posekanou trávou

Při mulčování se zůstávají odřezky na trávníku. Posekaná stébla obsahují živiny, jako je dusík, fosfor a draslík, které se při mulčování „vracejí“ do trávníku a mohou být použity jako hnojivo. působí jako organické hnojivo. Mulčovací materiál také zlepšuje kvalitu půdy a chrání trávník před vysycháním v létě.

Mulčování trávníku má však smysl pouze v případě, že je posekaná tráva velmi krátká. To je případ mulčovací sekačky: zde se posečená tráva nesbírá do sběrného koše, ale velmi jemně se seká a rozprostírá po trávníku.

Každý, kdo seká trávu běžnou sekačkou, má problém: posekané nože jsou příliš dlouhé na to, aby se daly jednoduše nechat ležet a hrubé odřezky připravují trávník o světlo a kyslík.

Důležité při mulčování trávníku:

  • Mulčujte pouze za suchého počasí.
  • I když sekáte mulčovací sekačkou, měli byste dbát na to, aby množství posekané trávy nebylo příliš velké. Příliš velké množství trávník rychle zmatní.

Mulčování pomáhá trávníku lépe přežít období sucha.

Mulčování pomáhá trávníku lépe přežít období sucha. (Foto: Shutterstock/Aleksandra Cheremisova)

Odřezky trávníku jako hnojivo pro květinové záhony

Odřezky trávníku jsou také cenným hnojivem pro zbytek zahrady. Níže Stromy, keře a zeleninový záhon podporuje život v půdě. Odřezky z trávníku jsou vhodným hnojivem, zejména pro rostliny s vysokými nároky na živiny (např. rajčata a okurky).

Důležité:

  • Na záhony sypejte pouze čerstvě posekanou trávu.
  • Nepoužívejte posekanou trávu, která může obsahovat semena trav nebo plevelů. Ta by mohla vyklíčit a pak by se musela znovu pracně odplevelovat.
  • Posekanou trávu je nejlepší smíchat s hrubším mulčovacím materiálem.

PozorExistuje riziko, že posekaná tráva přiláká slimáky.

Posekaná tráva na vyvýšené záhony nebo jako dekorace

Kromě výše uvedených možností existují i další možnosti využití posekané trávy:

  • Výplňový materiál pro vyvýšené záhonyOdřezky trávy lze použít spolu s kompostem a listím jako spodní vrstvu vyvýšených záhonů.
  • Velikonoční dekoraceSušená dlouhá stébla trávy jsou udržitelnou alternativou k umělé velikonoční trávě.

Příliš mnoho posekané trávy? Posekaná tráva na kompost

Pokud máte příliš mnoho posekané trávy, můžete ji dát do kompostu společně s větvemi a listím. Jsou bohaté na cenné živiny, a proto jsou pro kompostování ideální. V kompostu jsou odřezky přirozeně rozkládány mikroorganismy, přičemž vzniká cenný humus.. Tento humus můžete později použít k hnojení rostlin na zahradě.

  • Směs s větvemi a listím je důležitá, aby nedocházelo k zahnívání. Osvědčil se poměr míchání 1:1.
  • Před přidáním do kompostu je také vhodné posekanou trávu rozprostřít a nechat ji vyschnout.

Nemáte kompost? Pak Odřezky nepatří do zbytkového odpadu.ale do popelnice na organický odpad nebo do recyklačního centra.

Poznámka: .Pálení posekané trávy na vlastní zahradě je zakázáno, stejně jako její odkládání na volném prostranství.

Alternativa k sekačce na trávu: jak být šetrný k životnímu prostředí

Mnohem šetrnější k životnímu prostředí a hmyzu je trávník sekat pouze nepravidelně a nechat na něm růst divoké květiny a plevel. Protože naše léta jsou stále teplejší a sušší – svěže zelený trávník už je jen stěží možný.

A když v trávníku vykvetou bylinky, včely a další hmyz v něm najdou cennou potravu, kterou jim jednolitý trávník nemůže poskytnout:

 

Místo vyhazování posekané trávy ji recyklujte: Naše tipy

Leave a Response