životní styl

Jíte okurky a máte tento pocit? Raději už je nejezte

2.7kviews

Přestože jsou chváleny a doporučovány, neměly by být v jídelníčku každého. Existuje několik kontraindikací konzumace okurek. Podívejte se, kdo by je neměl jíst.

Okurky jsou vychvalovány pro své blahodárné účinky na organismus, ale existují některá onemocnění, při kterých se jejich konzumace nedoporučuje. Pokud se u vás vyskytují níže uvedené zdravotní problémy, zvažte omezení nebo vyřazení nakládaných okurek ze svého jídelníčku.

Kdo by neměl jíst okurky?

Omezit okurky se doporučuje lidem, kteří trpí vysokým krevním tlakem, a to kvůli vysokému obsahu soli, který se v okurkách nachází. Není nutné je zcela vyloučit, ale menší konzumace přispěje ke zdraví.

Je třeba dodat, že okurky (okurky obecně) mají hodně histaminu, takže lidé s histaminovou intolerancí by je neměli jíst. Jak upozornila Dr. Magdalena Cubała-Kucharska ve vyjádření pro WP abcHealth, histamin je hormon, který někdy zprostředkovává zánětlivou reakci. Pokud člověk s intolerancí konzumuje okurky, důsledkem může být bolest hlavy, průjem, kopřivka, bolest břicha nebo zarudlý obličej.

Kontraindikací konzumace okurek je kalcium-oxalátová litiáza (kvůli vysokému obsahu soli) a také chronické selhání ledvin. Kvůli vysokému obsahu vitaminu K se okurky nedoporučují lidem užívajícím léky proti srážlivosti krve. OkurkyOkurky zvyšují produkci žaludeční kyseliny, což může způsobit potíže lidem se žaludečními vředy, gastroezofageálním refluxem a erozí jícnu.. Okurkám je třeba se vyhnout i při otravě jídlem a nedoporučuje se jíst je nalačno.

Je možné jíst okurky, když trpíte dnou?

Nakládané okurky nejsou produkty, které by se při dně neměly jíst. Nepatří do skupiny výrobků bohatých na puriny. Puriny se ve stravě lidí s artritidou nedoporučují, protože mohou zhoršovat příznaky onemocnění. Je však vhodné jejich příjem poněkud omezit. Proč?

Čerstvé okurky obsahují velmi málo purinů a proces nakládání nezpůsobuje žádné změny v obsahu purinů. Je však třeba poznamenat, že nakládané okurky, včetně kyselých, byly v souvislosti s artritidou zvažovány především kvůli obsahu soli. V případě dny se totiž doporučuje omezit příjem soli, konkrétně sodíku, který je jednou z jejích složek. Nadměrné množství sodíku ve stravě totiž může podporovat zvýšení koncentrace kyseliny močové. Osoby trpící dnou by se proto měly zdržet konzumace nakládaných produktů, jako jsou okurky, zelí, ředkvičky a červená řepa.

Leave a Response