životní styl

Vytvořte své orchideji ideální podmínky a ona bude bohatě a dlouho kvést!

1.4kviews

Jak omladit orchidej a přimět ji znovu kvést: jen málokdo ví, jak na to

Orchidej je krásná a výjimečná rostlina, která dokáže potěšit svými zářivými a voňavými květy. Někdy však orchidej přestane kvést. V takovém případě potřebuje speciální péči a stimulaci.

Zkontrolujte stav kořenů

Nejprve zkontrolujte stav kořenů orchideje. Pokud jsou tmavé, měkké, suché nebo nahnilé, znamená to, že rostlina trpí zaplavením nebo nedostatkem vzduchu.
V takovém případě je nutné všechny poškozené kořeny odříznout ostrým dezinfikovaným nožem nebo zahradnickými nůžkami. Poté budete muset tyto části ošetřit zeleným nebo aktivním uhlím.

Přesazení orchideje do nového květináče

Druhým krokem je přesazení orchideje do nového květináče s drenážními otvory a čerstvým substrátem. Substrát by měl být speciální pro orchideje, například kůra nebo mech.
Nádoba by neměla být příliš velká, aby nedošlo ke ztrátě kořenů. Při přesazování opatrně rozprostřete kořeny po nádobě a lehce k nim přitlačte substrát.

Vytváří optimální podmínky pro kvetení.

Třetím krokem je vytvoření optimálních podmínek pro kvetení orchidejí. Orchidej potřebuje jasné, ale rozptýlené světlo, proto je nejlepší umístit ji na východní nebo západní okno.
Teplota vzduchu by měla být mírná, asi 20-25 stupňů přes den a 15-18 stupňů v noci. Vlhkost vzduchu by měla být vysoká, asi 60-80 %, proto můžete listy postříkat vodou nebo nádobu postavit na tác s mokrými kameny.

Orchideje přikrmujte speciálními hnojivy.

Čtvrtým krokem je krmení orchideje speciálními hnojivy, která stimulují kvetení. Hnojiva by měla obsahovat fosfor a draslík, které stimulují tvorbu poupat a zlepšují kvalitu květů.
V období aktivního růstu by se orchideje měly krmit jednou za čtrnáct dní a v období odpočinku jednou za měsíc.
Měly by být krmeny roztokem hnojiva a vody, připraveným podle návodu na obalu. Roztok by se měl nalít na kořeny orchideje po zalití běžnou vodou.

Dopřejte orchideji odpočinek

Pátým krokem je dopřát orchideji odpočinek v době, kdy se připravuje na kvetení. Období odpočinku obvykle nastává na podzim nebo v zimě, kdy se zkracuje doba denního světla.
V této době je třeba omezit zalévání a krmení orchideje a snížit teplotu vzduchu o několik stupňů.
Vytvoří se tak kontrast mezi dnem a nocí, který podpoří tvorbu hormonů kvetení. Období klidu trvá přibližně dva měsíce, poté by měla orchidej uvolnit stonek.

Leave a Response