Říká se, že zelenina je nejzdravější, když není tepelně upravená. To je sice zřejmá pravda, ale je třeba se nad ní zamyslet.
Ve skutečnosti existuje poměrně rozsáhlý seznam zeleniny, která by se nikdy neměla jíst syrová. Vystavujete se tím velkému riziku!
Arkány zdravé výživy se někdy mohou plést. Na jedné straně víme, že smažením, vařením nebo pečením zeleniny se nenávratně ztrácí některé její jedinečné zdraví prospěšné vlastnosti.
Na druhou stranu víme, že ne všechno se dá jíst syrové a někdy je vaření zárukou bezpečnosti a zabránění žaludečním potížím.
Jak se ve všech těchto pravidlech orientovat? Zdá se, že nám nezbývá nic jiného než si jednoduše vytvořit seznam zeleniny, která se nesmí jíst syrová. Tento článek si můžete uložit pro sebe. Pokusíme se do něj zahrnout všechny druhy zeleniny, které nám – konzumovány syrové – mohou vážně uškodit. Zde je jejich seznam.
Zelenina, která se nesmí jíst syrová
Abychom vám usnadnili zapamatování těchto konkrétních druhů zeleniny, uvádíme je v odrážkách. Podívejte se, přečtěte si a zapamatujte si. Je to opravdu důležité!
- Brambory. Možná je to truismus, ale řekněte to studentovi, který se chce vyhnout chození do školy. Syrové brambory obsahují solanin, který může způsobit nejen horečku, ale také prudké zvracení, závratě, a dokonce i problémy s dýcháním.
- Lilky. Tato zdravá zelenina také obsahuje solanin, proto ji nezapomeňte nejprve uvařit. Skvěle chutnají také smažené v těstíčku.
- Luštěniny. Fazole, bob, sója, čočka a další. Jsou těžko stravitelné a obsahují fytáty, které brání vstřebávání minerálů. Vyplatí se je nejen vařit, ale také předem namočit.
- Dýně. Je pravda, že některé odrůdy dýní jsou jedlé i syrové, ale je lepší to s nimi nepřehánět. Dýně obsahuje goitrogeny, které snižují vstřebávání jódu štítnou žlázou.
- Rajčata… Některé. Konzumace nezralých syrových rajčat nám může přinést jen potíže. Tato zelenina je plná tomatinu, jehož konzumace nás nevyhnutelně přivede k otravě jídlem.