životní styl

Výsadba fenyklu v červenci – tipy a doporučení, které by měl znát každý zahrádkář

1.2kviews

Kopr lze pěstovat po celou sezónu. Zvláště dobře však roste v červenci, kdy je půda dostatečně teplá a zároveň pravidelně vlhká.

Výsadba kopru v červenci

Je důležité vybrat správnou odrůdu. Pro výsadbu v červenci jsou vhodné odrůdy, které jsou vysoce odolné vůči chorobám, horku a kvetení. Odrůdy jako Mushroom a Amazon poskytnou bohatou úrodu.

Před výsadbou fenyklu připravte půdu hnojením kompostem nebo humusem. Půda by měla být kyprá, vlhká a bez plevele.

Semena fenyklu by měla být omyta, namočena na několik hodin do teplé vody a osušena. To podporuje rychlé klíčení a zabraňuje hnití.

Fenykl lze vysazovat na záhony nebo do nádob. Hloubka výsevu je 1-2 cm, vzdálenost mezi řádky by měla být 15-20 cm, mezi rostlinami 5-10 cm.

Semena je třeba zatlačit do půdy a zalít teplou vodou. Po zasazení by se záhony měly přikrýt agrovláknem nebo potravinovou fólií, aby se vytvořil skleníkový efekt.

Pokud to uděláte, bude kopr růst svěže a šťavnatě i v horku.

Kopr vyžaduje pravidelné zalévání, pletí, okopávání a hnojení. Kopr by se měl zalévat ráno nebo večer, aniž by se půda přemokřila. Plečkování a okopávání pomáhá zabránit vysychání kořenů a vzniku chorob.

Každých čtrnáct dní hnojte fenykl organickými nebo minerálními hnojivy. Je nutné pravidelně používat správné hnojivo. Hlavním tajemstvím pěstování šťavnaté a voňavé kořene je používání hnoje. Vyznačuje se právě těmi užitečnými vlastnostmi, které pomáhají fenyklu stát se užitečným a chutným. Pro přípravu hnojiva zřeďte hnůj a vodu v poměru 1:10.

Nejdůležitější na tomto hnojivu je jeho správné naředění. Nestačí jej pouze zředit vodou, ale je třeba tuto směs nechat působit přes noc. Během této doby se uvolní všechny užitečné prvky a hnojivo se stane maximálně účinným.

Podle zkušených zahradníků je tato tekutina pro fenykl skutečnou superpotravinou. Na 1 metr čtvereční plochy osázené fenyklem bude potřeba přibližně 0,5 kbelíku hnojiva. Toto hnojivo by se mělo používat co nejšetrněji, protože předávkování může mít opačný účinek.

 

Leave a Response