Ráno, jakmile se probudíte, doplňte tekutiny – po 7-8 hodinách spánku může být tělo dehydratované a právě tehdy je nejlepší sáhnout po sklenici vody. Můžete vyzkoušet i jiné směsi a nápoje, a to přírodní, které vám také zajistí dobrý start do nového dne.
Sklenici vody, kávy nebo snad čaje? Co bychom měli pít na lačno, před snídaní, před dobrým startem do nového dne? Zde je několik návrhů nápojů, které vám pomohou „nastartovat“ vaše ráno a mají účinek na podporu metabolismu. Nezapomeňte však, že nic nemůže nahradit vyváženou stravu a fyzickou aktivitu.
Neperlivá voda
První věc, kterou byste měli udělat hned po probuzení, je sáhnout po sklenici neperlivé vody. Není nic lepšího. Je to nejdoporučovanější nápoj, který neobsahuje žádné kalorie, napomáhá trávení a čistí tělo od toxinů. Pití vody nalačno stimuluje metabolismus a připravuje trávicí systém na celý den. Ideální je, pokud má voda pokojovou teplotu.
Voda s citronem
Voda s citronem také hydratuje, dodává energii a více elektrolytů než samotná voda. Kromě toho je zdrojem vitaminu C a může napomáhat trávení tím, že stimuluje peristaltiku a vylučování trávicích enzymů. Citron má také čisticí vlastnosti a může pomoci detoxikovat organismus.
Káva
Káva je známá svými povzbuzujícími účinky díky obsahu kofeinu. Může zvyšovat metabolismus a podporovat spalování kalorií, což je prospěšné pro hubnutí. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení lze kávu konzumovat nalačno, i když někteří lidé (trpící onemocněním, jako je přesycený žaludek nebo podrážděný žaludek) mohou pociťovat nepříjemné pocity. U zdravých lidí káva nalačno obvykle nezpůsobuje zažívací potíže.
Voda s jablečným octem
Předpokládá se, že voda s jablečným octem je nejúčinnější při konzumaci nalačno. Jablečný ocet se vyznačuje vysokým obsahem pektinu, který má mimo jiné pozitivní vliv na problém zácpy. Kromě toho může tento nápoj pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat hubnutí. Před rozhodnutím o pravidelném užívání je však vhodné poradit se s lékařem.
Kefír (s lněnými semínky)
Díky přítomnosti zdravých probiotických bakterií má kefír příznivý vliv na zdraví střev a stimuluje vylučování trávicích šťáv a žluči, což vede ke zrychlení metabolismu. Lněná semínka jsou zase skutečným pokladem vlákniny, látky, která je nezbytná pro správné fungování trávicího systému.