Co znamená bílý pěnový nános viditelný na povrchu medu? Je to známka toho, že se výrobek zkazil? Nebo máte podezření, že do něj výrobce přidal konzervační látky, aby prodloužil jeho trvanlivost? Nic takového.
Med je již po staletí uznáván jako neuvěřitelně cenný zdravotní produkt, který je ceněn po celém světě. Staří lidé jej považovali za elixír života a nektar bohů. Některé zdroje uvádějí, že je to jediná potravina, která se nikdy nekazí. V gruzínském Tbilisi byl nalezen 5500 let starý med, který může být důkazem této skutečnosti. Co tedy znamená bílé skvrny, pokud nejsou důsledkem přílišného stárnutí, jak by se dalo předpokládat?
Bílý povlak (bílá pěna) na medu. Co to znamená?
Nebojte se, bílý povlak na medu neznamená, že je výrobek zkažený. Jak popisují odborníci na webu Skarbyroztocza.com, med se z plástů získává pomocí odstředivky. V důsledku odstřeďování se med výrazně provzdušní a vzduchové bubliny zachycené v husté patoce (patoce je tekutý včelí med očištěný od vosku, vytékající z rozdrcených plástů nebo odstředěný) nemohou uniknout na povrch.
„Vzduch zachycený v medu během krystalizace, tj. přechodu ze stavu patoky do stavu krupice, tak způsobuje efekt zabarvení neboli infiltrace. to je patrné zejména u tmavých a rychle krystalizujících medů, v nichž převažuje glukóza. takové zabarvení se nazývá eflorescence, která nabývá nejrůznějších abstraktních tvarů.“ – lze se dočíst na stránkách skarbyroztocza.com.
Může být med s bílým povlakem škodlivý?
Bílá pěna může také indikovat přítomnost kvasinek v medu. I když to zní děsivě, odborníci obavy rychle rozptylují. Podle informací z webu Skarbyroztocza.com je přítomnost kvasinek v medu pozitivním znamením. Dokazuje, že med je stále biologicky aktivní a nebyl podroben zbytečným a škodlivým tepelným procesům. Kvasinky spotřebovávají glukózu a zanechávají charakteristickou pěnu.
Odborníci doporučují, abychom se při výběru medu neřídili pouze estetikou, která může ovlivnit naše dojmy. Bílá pěna a povlak, které se na medu objevují, jsou důkazem pravosti produktu. Pokud by nás mělo něco znepokojovat, pak je to dlouhotrvající tekutá konzistence medu, která může naznačovat přídavek látek, které ničí jeho zdravotní vlastnosti.