životní styl

Nebývalé zamoření komáry : majitelka chce zavřít restauraci – „už žádní hosté“

294views

Komáři se po povodních velmi rozmnožili. Důsledky tohoto jevu trpí především pohostinství.

Po povodních se komáři spolu s „normálními“ komáry značně přemnožili. Ve zvláště postižených oblastech jsou repelenty proti komárům jen těžko dostupné. Lékárny hlásí nebývalé problémy s dodávkami: „Zboží je vždy dodáno, ale nyní je situace u všech dodavatelů kolísavá“.

Komáří mor má vážný dopad na gastronomii. Restaurace Amperlust, která se nachází přímo na řece, nemá téměř „žádné hosty“. Majitel Remzija Dzinic dokonce uvažuje o dočasném uzavření: „O problému víme, ale nikdy nebyl tak vážný. Nemáme už téměř žádné hosty. Zkouší to jen pár odvážlivců.

Většinu obchodů obvykle tvoří pivní zahrádky.

Situace je obzvláště kritická, protože pivní zahrádky tvoří většinu obchodů v létě. „Minulý týden byl špatný, tento týden je ještě horší. Musíme se zamyslet nad tím, zda to dočasně zvládneme,“ řekl Dzinich. Komáří spirály a postřiky k účinnému odpuzování komárů nestačí.

Společenství se zatím zdržela použití jakýchkoli ničivých prostředků.

Možným řešením by mohl být biologický prostředek proti komárům BTI, protein, který zabíjí larvy komárů. Byl použit v Olchingu po povodních v roce 1999. Starosta Grafrathu Markus Kennerknecht však možnost přesného nasazení nevidí: „Jako obec nemůžeme poskytnout prostředek. Starosta Kottgaiseringu Andreas Folger nasazení rovněž odmítá.“ V případě, že by se jednalo o nasazení, bylo by to možné. „Všichni bychom chtěli ještě chvíli sedět na terase, ale není to možné. My to zvládneme.“ Starosta Türkenfeldu Emanuel Staffler rovněž odmítá ZTI, i když situace je obtížná.

BTI: „Postiženo bylo mnoho druhů hmyzu“.
Eugenia Scherbová ze Svazu ochrany přírody (BN) rozhodnutí podporuje. Vysvětluje, že ZISZ nepůsobí tak přesně, jak tvrdí výrobci: „Zasaženo je mnoho hmyzu s vodním stádiem vývoje.“. „Nemáte představu, kolik škod BTI způsobuje,“ dodává. „Nemá to smysl, protože se vyskytuje jen v určitých oblastech.“

„Když máte pavouky, nemáte komáry.“

Místo toho Scherb doporučuje používat CO₂ pasti a sítě proti komárům v domácnostech. Další řešení, o kterém často neslyšíte: „Když máte pavouky, nemáte komáry.“ Tohle je velmi často slyšet. Venkovní nádoby s vodou by měly být pravidelně zakrývány nebo vyprazdňovány, aby se zabránilo množení komárů. Odborníci také doporučují na zahradu a balkon silně vonící rostliny, jako je levandule, rozmarýn a bazalka.

Benedict z lékárny Rasso ví, že spreje proti komárům obsahují také přírodní vonné látky. „Přírodní repelenty proti komárům obvykle obsahují citronelový olej, hřebíčkový olej, levandulový olej a eukalyptový olej,“ říká. Tyto spreje fungují stejně dobře jako chemické repelenty, ale „doba působení je značně zkrácena“.

Abyste tomu předešli, radí: „Komáři milují pot,“ takže byste se měli před spaním osprchovat. „Bohužel nepomáhá ani konzumace česneku,“ dodává Strasdat. „A pozor, vážení , říká se, že vůně piva komáry přitahuje. I když to nebylo jednoznačně prokázáno, zdá se, že existuje souvislost mezi konzumací alkoholu a počtem komářích štípanců.“

 

Leave a Response