životní styl

Rajčatová nať se stále hodí: je účinným odpuzovačem škůdců

1kviews

 

 

Tento přírodní prostředek působí jako přírodní ochrana rostlin.

Jak působí nálev a odvar z rajčatových hlíz proti škůdcům? Díky přítomnosti speciální sloučeniny, tomatinu, v rostlinných pletivech rajčat lze rajčatovou nať bezpečně použít k ochraně výsadeb před škůdci.

Tato látka má fytoncidní, fungicidní a insekticidní účinky, v přírodě působí jako přirozený „ochránce“ rostlin a je schopna negativně ovlivňovat vývoj patogenů, hub a hmyzu. Vhodné jsou všechny zelené části rostliny – listy, stonky, výhonky.

  • K přípravě nálevu z rajčatového lýka proti škůdcům budete potřebovat 4 kg čerstvých rajčatových listů, které je třeba jemně nasekat a zalít 10 litry vody. Nechte louhovat 24 hodin, poté sceďte a přidejte 40 g tekutého mýdla. Vzniklým nálevem postříkejte rostliny.
  • K přípravě odvaru z rajčatové naťi budete potřebovat 4 kg suchých rajčatových listů. Je třeba je zalít 10 litry vody a vařit 30 minut. Poté je třeba odvar zchladit, přecedit a zředit vodou v poměru 1:3. Vzniklým odvarem postříkejte rostliny.

Další přírodní prostředky proti škůdcům:

  • Česnek. Lze jej použít k hubení mšic, bělásků, roztočů a dalších škůdců. Za tímto účelem rozdrťte několik stroužků česneku a zalijte je vodou. Nechte jeden den louhovat, poté sceďte a zřeďte vodou v poměru 1:1. Vzniklým roztokem postříkejte rostliny.
  • Cibulové slupky. Pomůže vám zbavit se mšic, třásněnek a dalšího hmyzu. Cibulové slupky zalijte horkou vodou a nechte je jeden den louhovat. Poté sceďte a zřeďte vodou v poměru 1:1. Vzniklým roztokem postříkejte rostliny.

Leave a Response