Pěstování rajčat není nejjednodušší, ale vytrvalost a úsilí mohou přinést plné koše dobrého ovoce. Chutnají skvěle, když je utrhnete přímo z keře, nakrájíte na plátky na pečení, přidáte do salátu nebo použijete jako základ do polévky. Slovenské podnebí zkouší trpělivost zahrádkářů, kteří si dali s pěstováním rajčat práci. Často se potýkají s problémem zelených rajčat, která odmítají zčervenat. Co zdržuje jejich dozrávání? Podívejme se na to.
Jak rajčata dozrávají?
Znalci rajčat, kteří se rozhodli vyzkoušet si pěstování těchto chutných rostlin, netrpělivě očekávají první výsledky. Ve své zvědavosti často navštěvují zahradu nebo skleník a vyhlížejí šťavnaté červené plody. Jaké je jejich překvapení, když je místo zářivé barvy přivítá dominantní zelená. Místo rozkladu stojí za povšimnutí, že rajčata dozrávají ve dvou fázích. První začíná po opylení a trvá asi 3-4 týdny. Tehdy se objevují první zelené plody, jejichž hmotnost a velikost se den ode dne zvětšuje.
Druhá fáze je mnohem kratší a končí za dva týdny. Během tohoto období si všimnete, že rajčata začínají pomalu a postupně měnit barvu ze zelené na červenou. Rychlost tohoto procesu závisí především na množství přirozeného barviva, které se liší podle pěstované odrůdy. Je třeba mít na paměti, že obě fáze zrání mohou být zkráceny nebo prodlouženy.. Polské klimatické podmínky způsobují, že celý proces je obvykle ukončen koncem července nebo začátkem srpna.
Co zpožďuje dozrávání rajčat?
Na mnohem pomalejším dozrávání šťavnaté červené slupky rajčat se podílí několik faktorů. Ne všechny jsou způsobeny člověkem. Zkušení zahrádkáři upozorňují, že na vině je často nedostatečná teplota vzduchu. Zelená a nezralá rajčata potřebují teplotu mezi 15 a 30 stupni Celsia, aby se zbarvila do výrazné červené barvy. Příliš nízká, stejně jako příliš vysoká teplota zabrání tvorbě etylenu, hormonu zodpovědného za dozrávání a vybarvování mladých rajčat.
Slabá produkce etylenu souvisí také s příliš velkým zavlažováním. Této chyby se dopouštějí především začínající zahrádkáři. Odborníci upozorňují, že rajčata raději rostou v mírně vlhkém substrátu. a někdy mají čas trochu vyschnout. Stání v mokré půdě, která zadržuje vodu, jim však nevyhovuje. Na převládající zelenou barvu má vliv i vysoká vlhkost vzduchu. Ta je běžná v polovině července a souvisí s náhlými a vydatnými dešti. Takové podmínky jednoznačně zpomalují proces zrání rajčat.
Příčiny nedozrávání keřů rajčat
Pěstovaná rajčata jsou rostliny náročné na světlo. V této důležité fázi svého vývoje ho potřebují hodně. Nedostatek přirozeného slunečního světla může mít za následek špatné kvetení, málo nasazených plodů a mnohem delší a neefektivní dozrávání. Chcete-li jim poskytnout co nejlepší podmínky, snažte se umístěte keře rajčat do květináčů a zasaďte je na jižní nebo jihozápadní stranu..
Rajčata jsou považována za jeden z nejzdravějších druhů. Jejich nutriční nároky mohou překvapit i zkušené zahrádkáře. Abychom uspokojili jejich chuť k jídlu, vystavujeme je přísunu přebytku dusíku. Co to znamená? Negativní účinky se projevují pozdější sklizní, malými a slabými plody a pomalým dozráváním. I když se nám podaří utrhnout několik červených rajčat, po rozkrojení neohromí svou chutí. Špatné vybarvení rajčat je také způsobeno nedostatkem draslíku. Nedostatek této složky se projevuje pomalým dozráváním, bledou slupkou a slabou šťavnatostí dužiny.