životní styl

Slováci začali do oken věšet punčochy. Šetří jim to účty za elektřinu

2.9kviews

V poslední době se ve slovenských domácnostech rozšířil nový a velmi účinný trik – věšení punčoch do oken. Tento jednoduchý nápad už zachránil tisíce domácností před zimou a zbytečnými náklady na energie. Jak tento trik funguje a proč byste ho měli vyzkoušet i vy?

Jak to funguje

Jako izolační prostředek můžete použít staré punčocháče a punčocháče. Stačí je rozstřihnout napůl a každou nohavici vycpat starými ručníky, žínkami nebo nepotřebným oblečením. Izolační „hadici“ pak můžete umístit na okenní parapet pod špatně těsnící okno nebo do blízkosti dveří, kudy proniká studený průvan. Tímto způsobem můžete zabránit pronikání chladu do vašeho domova.

Výhody skladování izolace

  • Snadnost a cenová dostupnost: většina lidí má doma staré punčochy a nepotřebné látky, takže tato metoda nevyžaduje žádné další náklady.
  • Šetrnost k životnímu prostředí: Recyklace starých punčoch a látek je šetrná k životnímu prostředí.
  • Všestrannost: Izolace punčochami je účinná v zimě i v létě. V zimě zabraňuje průvanu a v létě pomáhá stabilizovat teplotu v místnosti.

Další tipy pro úsporu energie

  1. Samolepicí izolační páska: V hobbymarketech lze zakoupit lepicí pásku k utěsnění mezer kolem oken a dveří.
  2. Žaluzie a rolety: Žaluzie a rolety v noci zavírejte, abyste zakryli studené sklo a zabránili úniku tepla. Přes den je nechte otevřené, aby sluneční paprsky pomohly místnost ohřát.
  3. Nošení správné oblečení: V chladných dnech noste doma teplé oblečení, například tepláky a termoponožky, a pijte teplé nápoje, abyste se zahřáli.

Jak si obléknout punčocháče

Punčochy můžete jednoduše položit na parapet nebo je připevnit oboustrannou páskou. Je důležité, aby punčochy těsně přiléhaly k povrchu a zabránily průvanu.
Zavěšení punčoch do oken je jednoduchý, účinný a ekologický způsob, jak zlepšit izolaci vašeho domu. Tento trik již pomohl tisícům českých domácností ušetřit náklady na energie a zvýšit komfort bydlení. Vyzkoušejte ho sami a přesvědčte se, jak je účinný.

Leave a Response