Anturie je exotická rostlina, která se často vyskytuje v našich domácnostech. Vyznačuje se srdčitými lesklými listy a nápadnými, svěže červenými květy. Ty však mohou při nesprávné péči vyblednout nebo dokonce nekvést. Tehdy byste měli sáhnout po účinném domácím prostředku a připravit si hnojivo na zalévání anturie. Poradíme vám, jak na to.

Anthurium je tropická rostlina z čeledi aronaceae, která přirozeně roste v deštných pralesích Střední a Jižní Ameriky. Na Slovensku se často pěstuje jako hrnková květina, která vnese exotický nádech do každého interiéru. Anturie zaujme na první pohled svými lesklými listy ve tvaru srdce, ale její největší předností jsou nádherné květy ve svěží červené barvě.

Když rostlina přestane vytvářet nová květní poupata, nevypadá už tak působivě. Proto pro vás máme radu, jak podpořit růst a kvetení anturie tím, že ji budete zalévat domácím kondicionérem na bázi vašeho oblíbeného přípravku z kuchyňské linky.

Proč anturie nekvetou? Toto jsou možné příčiny

Anturie je choulostivý druh, který k bohatému kvetení potřebuje specifické podmínky. Nemělo by se zapomínat na správnou péči o rostlinu. I banální chyby mohou způsobit, že anturie přestane růst a nevytvoří nové květy.

  • Umístění anturie

Místo pro anturie by mělo být světlé. Rostlina potřebuje ke správnému růstu dostatek světla, ale mělo by být rozptýlené. Jinak se může anturie vystavená přímo slunci snadno spálit.

Umístění květiny v blízkosti otevřeného okna také není dobrý nápad, protože by se mohla spálit. silný průvan jí nesvědčí. Nezapomeňte, že anturie jsou teplomilné., takže minimální teplota pro anturie je 20 stupňů Celsia.

  • Substrát pro anturie

Substrát pro anturie by měl mít kyselé pH mezi 4,5 a 5,5. Ideální půda pro tuto hrnkovou rostlinu je vzdušná, úrodná a propustná. Nejvhodnější pro rašelina v kombinaci s listím, pískem a kompostovanou kůrou v poměru 1:1:1:1.

  • Zalévání anturií

Anturie potřebují vlhký substrát. Častá zálivka této hrnkové rostliny je nutná zejména v létě, v období velkých veder. Množství vody by se však nemělo přehánět, protože přemokření může způsobit uhnívání kořenů anturie.

  • Hnojení anturií

Rostlinu je dobré čas od času přikrmovat. hnojit. S dusíkatými hnojivy to však nepřehánějte, protože ačkoli budou listy svěží, může dojít k potlačení růstu květních pupenů. Pro podporu kvetení květů se doporučuje používat hnojiva s vysokým obsahem draslíku.

Jak připravit domácí kondicionér pro anturie z rýžové mouky?

Pokud rostlina navzdory řádné péči špatně kvete, vyplatí se ji zalévat domácím kondicionérem pro anturie. K jeho přípravě budete potřebovat dvě ingredience: vodu a rýžovou mouku (koupená v obchodě nebo doma vyrobená z mleté rýže).

Rýžová mouka je expresní krmivo pro hrnkové květiny. Obsahuje všechny prvky nezbytné pro správný vývoj rostlin, jako např. fosfor, draslík, hořčík, dusík a vápník. Pro přípravu hnojiva pro anturie je třeba rozpustit 1 polévkovou lžíci rýžové mouky v litru vody. Po důkladném promíchání ingrediencí se odvar aplikuje jednou týdně.

Čím dalším se vyplatí zalévat anturie?

Kromě rýžové mouky je skvělým přípravkem na zalévání anturií také kvasnice. To pomůže vaší rostlině rychle růst a objevit květy. Toto snadné domácí hnojivo pro anturie si navíc můžete vyrobit během chvilky.

Stačí rozpustit 1 lžičku droždí v 1 litru vody. Tato směs se pak zalévejte anturie jednou za dva týdny. Tím rostlině dodáte prospěšné vitamíny, které stimulují kvetení.

Související články:

Přidejte do vody čajovou lžičku. Anturie bude zářit jako nikdy předtím

Samotné hnojení nestačí. Mějte to na paměti a vaše anturie vyrostou dvakrát větší.