Okurky jsou oblíbenou zeleninou, která se často pěstuje na domácích zahrádkách. Každý zahrádkář si přeje, aby byly šťavnaté, bez hořkosti. Co ale dělat, když i přes veškerou snahu chutnají hořce? Hledejte chyby v péči. Pokud je odstraníte, zachráníte svou úrodu.

Hořkost okurek není jedovatá, stimuluje trávicí procesy a dokonce chrání játra. Musíme si však přiznat, že hořká zelenina nepotěší svou chutí, chceme se jí vyhnout pěstováním vlastní. Přečtěte si o chybách v péči, které způsobují hořkost okurek, a ještě se vám podaří zachránit úrodu.

Okurky jsou pak hořké – příčiny hořkosti

Okurky mají chemické sloučeniny zvané cucurbitaciny. Chrání je před škůdci a nacházejí se v kořenech, stoncích a listech, i když za příznivých podmínek mohou pronikat i do plodů. Jaké jsou tedy příčiny hořkosti?

  • Nedostatečná zálivka

Okurky vyžadují trvale vlhký substrát, který nesmí být bahnitý. Proto by měl být zalévat často, ale v malých dávkách. Na druhou stranu nedostatek vody vede k vodnímu stresu, který zvyšuje produkci cucurbitacinů.

  • Příliš vysoká nebo příliš nízká teplota

Okurky zhořknou, pokud teplota překročí 30 stupňů Celsia nebo klesne pod 15 stupňů Celsia. Optimální podmínky pro jejich růst jsou mezi 20 a 25 stupni Celsia.

  • Nesprávné hnojení

Když okurky začnou kvést, měli byste přestat používat dusíkatá hnojiva, která způsobují hořkou chuť zeleniny. Hořkost může být způsobena také nedostatkem draslíku, který je zodpovědný nejen za hospodaření s vodou a příjem živin, ale také za proces tvorby plodů.

  • Nepravidelnost sklizně

Okurky zvyšují produkci cucurbitacinu, pokud jsou ponechány na keři delší dobu. Pak jsou slabší a náchylnější k napadení škůdci nebo rozvoji chorob.

Co lze udělat, aby okurky nezhořkly?

Okurky nezhořknou, pokud je začnete zalévat malým množstvím vody, ale dvakrát denně – ráno a pozdě odpoledne. Dobrý nápad je také mulčovat jejich půdu, jako je sláma nebo posekaná tráva, aby se v půdě udržela vlhkost a chránila se před teplem. V horkých dnech je navíc přikryjte fólií.

Aby okurky nezhořkly, je třeba, aby byly. správně hnojit. Proto používat hnojiva se správným množstvím dusíku, fosforu a draslíku v různých fázích vývoje rostlin. Pro udržení správné hladiny živin může být užitečný zahradnický měřič, který se používá k testování půdy.

Nezapomeňte okurky pravidelně sklízet, a to i denně. Sklízejte je z keře, než příliš vyrostou.

Související články:

S jednoduchým trikem okurky rychle porostou. Spočítejte si úrodu v kilogramech

Pět chyb při zalévání okurek, které snižují výnosy. Vyvarujte se jich a budete mít co chroupat