životní styl

Jak se zbavit housenek na zelí: metody prevence a léčby

1kviews

Co dělat, když se na zelí objeví housenky?

Zelí je jednou z nejoblíbenějších zelenin na dačických pozemcích. Často však úroda této plodiny trpí napadením škůdci, především – housenkami můry zelné a bejlomorky. Pojďme se dozvědět více o tom, jak zelí chránit a získat dobrou úrodu.

Příznaky napadení housenkami
Zjistit přítomnost housenek na zelí není obtížné. Prvním varovným příznakem jsou malé otvory v listech nebo v klasech. Pokud je poškození vážnější, můžete vidět samotné škůdce, kteří rostliny vyžírají zevnitř. Prozradí je také jejich charakteristické výkaly na listech.

Preventivní opatření
Abyste předešli výskytu housenek, doporučuje se pravidelně kontrolovat výsadby zelí. Pokud zjistíte první příznaky výskytu škůdců, měli byste co nejdříve přijmout opatření. Důležité je také dodržovat střídání plodin a neumisťovat zelí na stejné místo několik let po sobě.

Mechanické metody ochrany
Jedním z nejjednodušších a nejbezpečnějších způsobů, jak se zbavit housenek, je jejich ruční sběr. Prohlédněte hlávky a listy, pečlivě odstraňte a zničte všechny zjištěné škůdce. Pomůže také zakrytí rostlin hustým materiálem, který zabrání motýlům naklást vajíčka.

Chemické ošetření
Při silné porážce zelí housenkami se uchylte k použití insekticidních přípravků. Nejúčinnější jsou biologické insekticidy jako „Bitoxibacillin“, „Lepidocid“ nebo „Batsikol“. Měly by se používat přesně podle návodu, při dodržení podmínek ošetření a bezpečnostních opatření.

Leave a Response