životní styl

Bujně kvetoucí růže? Mnoho lidí se při prořezávání dopouští těchto chyb

8.6kviews

 

Růže se vyskytují v mnoha dobře udržovaných zahradách. Vyskytují se v široké škále barev a velikostí. Rozlišují se divoké růže a pěstované růže. Pěstované růže se vyskytují zejména v okrasných zahradách.

Růže je třeba pravidelně stříhat, aby byl zajištěn bujný a hustý růst. Existují však rozdíly v závislosti na odrůdě růže. Kdy, jak a jak často by se měly růže prořezávat, se dozvíte zde.

Řez růží je důležitý, aby růže i nadále bohatě kvetly a neztrácely vitalitu. Je to jakési opatření proti stárnutí květin. Za prvé, řez vede k vytvoření silných nových výhonů růží a za druhé, rostlina získá více světla. Po dešti pak mohou listy rychleji oschnout, což zabraňuje vzniku plísní a dalších chorob rostlin.

Přesná forma řezu závisí na tom, zda se jedná o keřové, půdopokryvné nebo pnoucí růže. Bez ohledu na typ růže je však nutné všechny růže na jaře prořezat.

Je těžké určit v kalendáři konkrétní den, kdy je čas na stříhání růží. Spíše byste se měli řídit povětrnostními podmínkami a sledovat růst ostatních květin. Růže raší pouze při mírnějších teplotách. Pokud se stále nacházíme uprostřed zimy, není ještě čas na prořezávání růží.

Dobrou indicii poskytují květy forzýtie. Jakmile rozkvetou, je vhodný čas začít s prořezáváním růží.

Prořezávání růží, ale čím?

Na stříhání růží byste měli použít ostré zahradnické nůžky, nejlépe obtokové. Důležité je, abyste jimi výhony silně nezmáčkli nebo nestrhli, ale spíše je ustřihli. Na větší výhony byste měli použít zahradnické nůžky.

Obvodové nůžky na růže jsou k dostání na Amazonu* za méně než 20 eur. S více než 2730 pozitivními recenzemi nemůžete s těmito nůžkami od společnosti Fiskars udělat chybu. Kvalitní nůžky na růže pořídíte za cenu kolem 50 eur:

Stříhání růží: Takto se postupuje

Před řezem byste měli odstranit všechny odumřelé, zmrzlé a nemocné výhony a listy. Pokud zjistíte, že jsou listy napadeny houbou, měli byste je také odstranit, abyste zabránili dalšímu šíření.

Řez se provádí kompletně těsně nad pupenemsměřující ven, v mírném úhlu. Je důležité, aby řezná plocha jen velmi mírně zkosený protože povrch rány by měl být co nejmenší.

Při řezu růží se rozlišují výhony 1., 2., 3. a 4. řádu. a hlavní výhon. Výhonky, které vyrůstají přímo z hlavního výhonu, patří do 1. řádu. Výhonky, které zase vyrůstají z hlavního výhonu, patří do 2. řádu atd.

Zde je uveden stručný přehled řezu pro různé druhy růží:

Záhonové růže

Slabě rostoucí: Zkraťte na tři až pět výhonů se třemi poupaty.

Silně rostoucí: Řez na tři až pět výhonů s pěti pupeny.

Ušlechtilé růže

Silné výhony seřízněte na 5 pupenů, slabé výhony na 3 pupeny.

Čím slaběji růže roste, tím méně výhonů by mělo zůstat (přibližně tři až čtyři u slabě rostoucích růží a pět až šest u silně rostoucích růží).

Keřové růže

Nejprve nechte vyrůst tak, aby byl dostatek výhonů. Výhony, které se vytvořily v předchozím roce, by se měly zkrátit maximálně o jednu třetinu. Zbývající výhony zkraťte na tři až pět pupenů na výhon.

Standardní růže

Stříhejte na třetinu přirozené výšky, výhony stříhejte do různých výšek a nenechávejte příliš mnoho výhonů. (Jednokvěté odrůdy se seřezávají až po odkvětu).

Jednokvěté keřové a divoké růže

Růže neřežte, odstraňte pouze nemocné a odumřelé výhony. Po pěti letech na jaře odřízněte hlavní výhon těsně u země.

Obecně platí, že silné výhony by se měly bez ohledu na odrůdu pouze mírně zastřihávat. Výsledkem bude mnoho kvetoucích pupenů. Slabé výhony by se naopak měly seřezávat více. To umožní, aby těch několik málo poupat bohatě kvetlo a nově se tvořící výhony zesílily.

 

Leave a Response