životní styl

Boj proti mravencům: tento zázračný lék už má každý ve své skříni

4.3kviews

 

Mravenci sice nejsou nebezpeční, ale když se potulují v kuchyni nebo se zavrtávají pod terasové desky na zahradě, mohou být opravdu nepříjemní. Je lákavé použít chemické přípravky proti mravencům, které zajistí rychlou nápravu.

Ale nemusí to být vždy jen chemický klub. Existuje řada domácích prostředků proti mravencům, které jsou ideální k tomu, abyste se jich zbavili. Zde jsou nejlepší domácí prostředky a tipy proti mravencům v domácnosti a na zahradě.

 

Domácí prostředky proti mravencům: Účinné a přírodní prostředky proti mravencům

V boji proti mravencům, kteří podle Ökotestu stejně nejsou vždy zcela neškodní, nejsou potřeba žádné speciální prostředky ani chemikálie. Zejména citliví lidé mohou na spreje reagovat. Zde je tedy 8 nejlepších domácích prostředků proti mravencům:

 

#1: Ocet

Mravenci nemají rádi silné pachy, protože intenzivní vůně narušuje jejich orientaci. Přesně to lze použít k vyhánění hmyzu. Obzvlášť dobře funguje ocet. Všichni víme, že silně voní. A mravenci také nemají rádi silný zápach.

Smíchejte ocet s trochou vody a směs nalijte do lahve s rozprašovačem. Nyní jí navlhčete mravenčí cestičky. Možná budete muset tento postup několikrát opakovat, protože vůně po chvíli vyprchá.

#2: Koření

Dobrými domácími prostředky proti mravencům jsou také skořice, chilli nebo hřebíček. Rozhodující je zde také vůně koření. Nejintenzivnější vůni má skořicový olej, který je také vhodný. Účinek však obvykle vyprchá rychleji než u octa.

Voňavý odpuzovač mravenců můžete nasypat před vchody mravenců do domu a na jejich cesty. Uvidíte: Mravencům se to vůbec nelíbí.

#3: Bylinné rostliny

Voňavé rostliny, jako je levandule, tymián a majoránka – nebo spíše jejich éterické oleje – mravenci také nemají rádi. Zemědělská komora Severního Porýní-Vestfálska doporučuje vysadit bylinky na zahradě nebo strategicky rozmístit části rostlin, abyste mravence odehnali.

Někteří zahrádkáři také doporučují rozložit podél mravenčích cest volné lístky mátového čaje nebo čajové sáčky. Čerstvá máta se prý osvědčila i na zahradě, terase a na balkoně.

#4: Citron

Citronová šťáva je také poměrně účinná proti mravencům, stejně jako citronová kůra. Mravenci vůbec nemají rádi vůni citronu, ale pro nás lidi je – na rozdíl například od octa – docela příjemná.

Slupkami můžete potírat podlahu, abyste pomocí éterických olejů prorazili mravenčí cestičky, nebo můžete preventivně otřít nohy stolů, okenní parapety apod. trochou citronové šťávy. Případně můžete šťávu a citrony nanést přímo na postižená místa.

#5: Káva

Stará kávová sedlina se dá dobře využít i jako odpuzovač mravenců. Silná vůně totiž odradí drobné živočichy tím, že zakryje pachové stopy na mravenčích stezkách.

Kávu rozsypejte podél cest, u otvorů do nor a vchodů do domu. Na zahradě působí káva také jako hnojivo – velmi praktické!

#6: Čajovníkový olej

Když už mluvíme o vůni: Čajovníkový olej je také účinný proti napadení mravenci. Esenciální olej můžete zředěný trochou vody použít k nakapání kolem mravenčích cestiček a otvorů, kterými se mravenci dostávají do domu.

Olej však neroztírejte bez rozdílu na zahradě nebo v okolí domu. Vnitřní požití tea tree oleje je toxické pro domácí zvířata, jako jsou psi a kočky.. Pokud nemáte žádné domácí zvíře, můžete olej používat ve své domácnosti.

Tip na čtení: Babiččin domácí lék proti slimákům: Lepší než granule proti slimákům

#7: Tuk & amp; vazelína

Funguje vazelína jako domácí prostředek proti mravencům? Ano, mravenci se mastnému krému vyhýbají a představuje pro ně nepřekonatelnou překážku. Je proto ideální k prorážení mravenčích cest apod.

Vazelínu nebo jiný tuk naneste v širokém pásu na mravenčí stezku. Pás by měl být dostatečně široký, aby jej mravenci nemohli obejít.

#8: Křída & amp; vápno

Křídě a vápnu se mravenci vyhýbají, protože citlivě reagují na alkalické prášky. Proto jednoduše nakreslete před vchody čáru křídou – uvidíte, že ji mravenci nepřekročí.

Křídový nebo vápenný prášek můžete také aplikovat na celou plochu, například na trávník před vchody do nor nebo mravenčí stezky. Jedinou nevýhodou je, že tento domácí prostředek je třeba poměrně rychle vyměnit.

MimochodemDětský pudr je také vhodný k zablokování cesty mravencům.

Prevence proti mravencům: Na co si dát pozor?

Bojovat proti mravencům nebo je vyhánět je dobré, ale měli byste také podniknout tyto preventivní kroky, aby si k vám škůdci nenašli cestu:

  • Zabalte si Potraviny opatrně: Pokud mravenci najdou zdroj potravy, vytvoří feromonovou stopu pro své kolegy – vznikají mravenčí stezky. Potraviny proto balte do těsných nádob.
  • Uklízejte špinavé Nádobí talíře a šálky, které zůstávají na stole několik dní, jsou pro plíživé potvůrky skutečnou pastvou. To platí i pro misky s potravou domácích zvířat.
  • Postarejte se o odpadkyNejlepší je, pokud lze popelnice uzavřít víkem. Odpadky byste také měli pravidelně vynášet. Tím také zabráníte nepříjemnému zápachu.
  • Těsnění Mezery off: Spáry, mezery a otvory v oknech nebo dveřích jsou pro mravence otevřenou branou. Silikon nebo malta se používají poměrně snadno a můžete si je dokonce objednat online (například tuto opravnou maltu na Amazonu*).

Domácí prostředky proti mravencům: Těmto se raději vyhněte

To, že je něco přírodní domácí prostředek, neznamená, že by se měl vždy používat. Některé prostředky jsou prostě jen podlé, zvláště když existují alternativy:

Prášek do pečiva a jedlá soda

Prášek do pečiva a jedlá soda jsou také velmi účinné a známé domácí prostředky proti mravencům, ale jsou také poměrně kruté. Mnoho lidí totiž neví, že mravenci v důsledku toho umírají v bolestech.

A prostředek pro domácnost může ublížit i dalšímu drobnému hmyzu. Aby mravenci jedlou sodu a prášek do pečiva pozřeli, je třeba je smíchat s cukrem. V tomto stavu také láká včely nebo motýly – ti po jeho konzumaci také hynou.

Motýl na květu
Některé domácí prostředky mohou poškodit jiný hmyz. Kredit: AdobeStock

Pivo & amp; cukrová voda

V boji proti mravencům může pomoci také pivo nebo cukrová voda. Ti totiž sledují vůni a padají do tekutiny, kde se utopí. Opět to není příliš šetrné k zvířatům a také to představuje nebezpečí pro užitečný hmyz.

Horká voda

Vroucí voda je při likvidaci mraveniště velmi účinná. Pokud ji do hnízd nalijete ve velkém množství, mravenci a larvy se hluboko v chodbách opaří a zahynou.

Možná si myslíte, že jde o rychlou smrt, ale je třeba si uvědomit, že voda se ochladí a spálí pouze hlouběji ležící živočichy, kteří pak pomalu hynou.

Několik dalších tipů proti mravencům

Potýkáte se s celou kolonií v domě nebo na zahradě a chtěli byste kromě domácích prostředků proti mravencům podniknout další kroky? Zde je několik tipů, které vám usnadní život:

1. Bojujte proti mšicím

Zní to divně, ale má to dobrý důvod. Některé druhy mravenců se živí sladkými výměšky mšic a šupinatého hmyzu, známými jako medovice.

Na oplátku mravenci dokonce chrání malé škůdce před predátory! Proto může mít smysl současně s mšicemi hubit i mravence. Tipy a triky, jak na to, najdete zde.

2. Přemístěte mravence

Časopis pro zahrádkáře „Mein schöner Garten“ doporučuje přemístění zvířat. Můžete to udělat velmi jednoduše tak, že květináč volně naplníte zeminou s trochou dřevité vlny a lžící marmelády. Poté jej postavte dnem vzhůru na mraveniště.

Po krátké době se mravenci začnou stěhovat do svého nového domova. Dejte jim asi týden, pak můžete květináč zvednout lopatkou a přemístit ho.

3. Postavte mravencům nepřátelské

Všimli jste si někdy, že mravenci rádi staví pod terasami a zahradními cestičkami? Písek pod kameny se snadno odstraňuje a samotné kameny se rychle zahřívají. Ideální životní podmínky pro mravence. Na druhou stranu se kameny viklají, protože nemají podklad.

Abyste jim trochu ztížili život, měli byste místo písku použít jemný štěrk nebo čedičovou drť. Zvířata je nebudou moci odnášet. Spáry lze také poměrně snadno utěsnit maltou. To pomáhá i proti plevelům.

Leave a Response