Co dělat se zeminou z květináčů? Tuto otázku si pravděpodobně klade mnoho lidí, když začnou přesazovat hrnkové rostliny. Odpověď není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. Mnoho lidí jistě jako první napadne kontejner na bioodpad, ale to není správná odpověď. Kam tedy zeminu z květináčů vyhodit? Pravidla pro správné třídění v tom mají jasno.

Přesazování rostlin v bytě, na balkoně nebo na terase je nedílnou součástí jejich správné péče. Spolu s tím však zůstává i zemina používaná k přesazování, a právě zde vzniká hádanka. Mám ji použít pro jiné rostliny, nebo ji vyhodit? Jak s ní mám naložit, abych dodržel zásady třídění odpadu?

Do jakého kontejneru mám vyhodit zeminu z květináčů? Bioodpad je špatná volba

Třídění odpadu je nesmírně důležité, ale mnoho problémů s ním spojených není tak zřejmých. Kolem problematiky třídění odpadů je mnoho hádanek a u některých odpadů je snadné udělat chybu.

To je například případ již zmíněné zeminy z květináčů, která může být často problémem krátce po přesazení rostlin. Co byste s ní měli udělat, abyste postupovali správně? Většina lidí ji vyhazuje do hnědého kontejneru na bioodpad. To je bohužel častá chyba, protože tato zemina by měla skončit v úplně jiném koši.

Když skončíte se zeminou z květináčů, měli byste ji vyhodit do černého nebo šedého kontejneru, který je určen pro směsný odpad. Proč? Kvůli vysokému obsahu štěrku, který je považován za stavební odpad. V důsledku toho nelze tuto zeminu kompostovat. Kromě toho zemina pro květináče obsahuje další anorganické materiály a také chemické látky, které nelze recyklovat.

Měla by se zemina z květináčů ze zahrady dávat do směsného odpadu?

Otázka zeminy z květináčů se zdá být jasná. Po přesazení květin v bytě nebo na balkoně by měla zbylá zemina skončit ve směsném odpadu. Jak je to ale s likvidací zeminy ze zahrady?

Zde je situace trochu jiná. Pokud vám po zahradničení zbyla nepotřebná zemina, rozhodně nepatří do kontejneru na směsný odpad. Půda ze zahrady by měla putovat do sběrného místa komunálního odpadu. K tomuto účelu lze objednat speciální kontejnery, do kterých by se taková zemina měla shromažďovat.

Nejlepším řešením je však vybudování kompostéru na vlastním pozemku. Ten umožní opětovné využití zeminy. Jak tedy vidíte, pokud jde o třídění odpadu, není půda jako půda. Ve skutečnosti je důležité si uvědomit, že zemina z květináčů není ve srovnání se zahradní zeminou vhodná ke kompostování a měla by být umístěna do kontejneru na směsný odpad.

Související články: V případě, že se jedná o odpad, je třeba se zaměřit na jeho využití:

Kdy na jaře přesazovat rostliny? Květináč vám řekne pravdu

Při přesazování rostlin je přesazujte do květináče. Nebudou se bát chorob a plísní.