životní styl

Chcete v horké noci lépe spát? Dávejte si pozor na to, co jíte

809views

Léto je obdobím dovolených, slunečního svitu a dlouhých dnů, ale také horkého počasí, které může ztížit klidný spánek. Vysoké teploty mohou způsobovat nespavost, probouzení během noci a celkové nepohodlí. Pokud se vám během horkých nocí nedaří dobře spát, vyplatí se provést několik změn ve vašem režimu před spaním.

Proč se nám v horku tak špatně spí?

Za letních nocí má mnoho lidí problém usnout a druhý den ráno vstát svěží a plní života. Proč k tomu dochází? Především naše tělo během spánku přirozeně snižuje svou teplotu, což je při vysokých teplotách obtížné.. Teplo může narušit různé fáze spánku, včetně klíčové fáze REM, což vede k nedostatečnému zotavení.

Kromě toho se nadměrné pocení způsobuje nepříjemné pocity a nedostatečná klimatizace nebo větrání v ložnici zhoršuje pocit dušnosti.. Delší dny a více slunečního svitu v létě mohou také narušit náš cirkadiánní rytmus a zpozdit vylučování melatoninu, což ztěžuje usínání. V důsledku toho může horké počasí vede k nedostatku spánku a únavě..

Existuje však několik triků, které lze použít k tomu, abyste horké noci nás tolik netrápí a aby se nám lépe spalo a ráno jsme se probouzeli svěží.

Dobře připravená ložnice znamená dobrý spánek

Příprava ložnice před spaním je důležitá bez ohledu na roční období, ale v létě je to obzvlášť důležitý úkol, pokud chceme dobře spát. V první řadě je tedy třeba zajistit, aby byla teplota v místnosti, ve které spíte, byla optimální. Podle odborníků je to přibližně 18 až 22 °C. Pro udržení chladu v místnosti je vhodné přes den zavírat okna a závěsy, aby se do místnosti nedostal horký vzduch a sluneční světlo.. Večer, když teplota klesne, můžete místnost vyvětrat.

Kromě toho se vyplatí investovat do vhodné ložní prádlo, které nebude přidávat další teplo vašemu tělu.. V létě volte lehké a prodyšné materiály, jako např. bavlna . nebo len. Syntetické tkaniny naopak nejsou vhodné pro horké noci, protože mohou zadržovat teplo a zvyšovat pocit dušení.

Udržujte tělo před spaním v chladu

Před spaním si dopřejte vlažnou koupel nebo sprchu, abyste snížili tělesnou teplotu.. Voda by neměla být příliš studená, abyste neutrpěli teplotní šok, ale dostatečně chladná, aby se vám ulevilo.

Před spaním můžete vyzkoušet ochlazení ložního prádla. Jak na to. Před spaním vložte povlaky na polštáře nebo prostěradla na několik minut do mrazáku.. Tím dosáhnete dočasného ochlazení, které vám pomůže usnout.

Hydratace během dne pomáhá i v noci

Hydratace v denním horku je velmi důležitá, což se projeví i na tom, jak se cítíme v noci. Proto je dobré pít hodně vody v průběhu celého dne, abyste „nedoháněli“ správné množství tekutin těsně před spaním.. Minimalizuje se tak možnost probuzení na toaletu, které může způsobit, že během horkých nocí opět usneme.

Za pozornost stojí také nepití kofeinu a alkoholu ve večerních hodinách. Ty mohou dehydratovat organismus, což nám ztěžuje usínání.

Co jíme, ovlivňuje náš spánek

Kromě hydratace se vyplatí věnovat pozornost tomu, co jíme – zejména u večeře. V horkých dnech je lepší vzdát se těžkých jídel a zpracovaných potravin, protože tyto potraviny se dlouho tráví.. Je také dobré sníst poslední jídlo s dostatečným předstihem. Doporučuje se jíst nejpozději tři hodiny před spaním. To poskytne vašemu tělu čas na strávení jídla a umožní vám soustředit se na odpočinek.

Relaxace před teplým spánkem

Před spaním v horkých nocích je také dobré spolehnout se na relaxaci. techniky k uvolnění těla. Za prvé, cvičení meditace nebo hlubokého dýchání před spaním pomáhá uvolnit mysl a tělo, což následně usnadňuje usínání i v náročných tepelných podmínkách.

Dobrým nápadem je také večer se nedívat na obrazovky.. Modré světlo vyzařované televizory, počítači a chytrými telefony, narušuje produkci melatoninu, hormonu zodpovědného za spánek.. V horkém počasí, které je samo o sobě pro organismus náročné, je vhodné nepřidávat mu na zátěži a vzdát se předem surfování na internetu nebo sledování televize.

Leave a Response