Třešně jsou oblíbeným letním ovocem mnoha lidí. Z tohoto důvodu se mnoho zahrádkářů rozhodlo vysadit tento strom na svém pozemku. Třešně mají své požadavky a jedním z klíčových ošetření pro zachování jejich zdraví je správný řez. Poradíme vám, kdy a jak jej provádět. Prořezávání není tak snadné, jak by se mohlo zdát.

Proč by se měly třešně prořezávat?

Řez třešní je důležitý postup, který může rozhodnout o tom, jak bude strom plodit.. Nezapomeňte, že je velmi důležité, aby strom zůstal zdravý a plodný. Řez udržuje rovnováhu mezi růstem a produkcí ovoce.

Správně tvarovaná koruna stromu umožňuje správnou cirkulaci vzduchu a zajišťuje, že každá větev má přístup ke světlu. Tím se zvyšuje odolnost stromu vůči chorobám a škůdcům. Pro zahradníka je zase snazší sklízet plody a používat postřiky a přípravky na ochranu rostlin.

Kdy stříhat třešně?

Třešně by se měly prořezávat jednou ročně., těsně po skončení plodnosti. Toto datum obvykle připadá na konec července nebo první polovinu srpna. Toto období je také vhodné pro prořezávání kvůli příznivým povětrnostním podmínkám. Díky vysokým teplotám a nízké vlhkosti vzduchu je v ovzduší méně spor hub a bakterií. Místa řezu rychle vysychají a uzavírají se, takže je menší riziko poškození třešní při řezu.

Třešně lze stříhat také jindy. Možná to udělat brzy na jařekdyž stromy ještě nenasazují pupeny. Protože rostlina je ještě v klidovém stavu, měla by se s řezem vypořádat.

Jak prořezávat třešně?

U třešní je nejdůležitější řez. Rostlina tak získá správnou cirkulaci vzduchu a přístup ke světlu. Při prořezávání odstraňte silné, křížící se a dovnitř rostoucí větve. Ty jsou největším problémem. Je třeba odstranit všechny nemocné, slabé nebo poškozené výhony. Jejich odstranění je důležité pro zdraví rostliny. Snížíte tak riziko napadení chorobami a škůdci. Odstraňte také vodní klíčky. Jedná se o dlouhé a svislé větve, které vyrůstají z kmene nebo hlavních větví. Strom na nich neplodí a jejich jedinou funkcí je zahušťování koruny.

Koruna třešně by měla mít při řezu dominantní centrální kmen a slabší boční větve. Právě tento tvar poskytne rostlině nejpříznivější podmínky pro růst a poskytne vám nejkrásnější úrodu.

Pokud máte na zahradě mladou třešeň, měl by být řez silnější. V takovém případě ponechte 3 až 5 postranních větví, které budou v příštích letech tvořit základ koruny. Odstraňte všechny výhony, které rostou v ostrém úhlu, protože ty se nejčastěji lámou.

Nezapomeňte ošetřit řezné rány zahradnickou mastí nebo fungicidní emulzí. Tím zajistíte, že se stromek po ošetření zotaví a neonemocní. Prořezávaná třešeň může také potřebovat více vody a hnojiva. Pokud tyto složky rostlině poskytnete, můžete počítat s úspěšnou regenerací a růstem nových výhonů.

Související články:

Útočí špačci na třešně? Víme, jak se jich účinně zbavit

Takto zachráníte své třešně před prasknutím. Stačí jedna změna a ovoce neskončí v koši.