životní styl

Babiččina pračka: pravidla, která se neporušují!

3.9kviews

Pračka je nepostradatelným pomocníkem v každé domácnosti, který se stará o to, aby naše oblečení a další textilie byly čisté a svěží. Nesprávné používání techniky však může vést k poruchám, zkrácení životnosti, a dokonce i k nebezpečným situacím. V tomto článku se podíváme na hlavní chyby, kterých je třeba se při používání pračky vyvarovat, aby vám sloužila bez problémů.

Základní chyby při používání pračky

1. Přetížení bubnu

Přetížení pračky zvyšuje zatížení bubnu a motoru, což může vést k poruchám. Optimální náplň je maximálně 70-80 % maximální kapacity pračky. Přetížení také snižuje kvalitu praní, protože předměty se nemohou volně pohybovat a účinně prát.

2 – Používání nesprávného pracího prostředku

Existují speciální prášky, kondicionéry a další prací prostředky určené speciálně pro automatické pračky. Použití běžných prášků nebo příliš velkého množství nevhodného pracího prostředku může způsobit nadměrné pěnění, přetížení motoru a případné poškození součástí.

3. Ignorování pokynů výrobce

Každá pračka má v návodu k obsluze uvedeny vlastní specifikace a doporučení pro provoz. Neseznámení se se specifiky konkrétního spotřebiče může vést k nesprávnému provozu a pozdějším možným poruchám. Například některé tkaniny vyžadují jemný režim praní a některé nejsou pro praní v pračce vhodné vůbec.

4. Ponechání oděvů v pračce po dlouhou dobu po vyprání

Vlhkost, která zůstane po praní, může vést ke vzniku plísní a nepříjemných pachů. Je proto důležité vyjmout věci z bubnu včas a nechat dvířka pračky otevřená kvůli větrání.

5. Otevřená dvířka

Hned na úvod chci poznamenat, že vzhledem k předchozímu bodu by měla být dvířka ponechána otevřená kvůli větrání, ale nezapomeňte je poté zavřít. Pračku byste neměli nechávat dlouho otevřenou. Otevřená dvířka mohou vést k prohýbání, do bubnu se může dostat prach a nečistoty, které tvoří plísně a objevují se houby.

6. Nesprávné umístění pračky

Pračka by měla stát na rovném povrchu, aby se zabránilo vibracím a zbytečnému hluku během praní. Nesprávné umístění může způsobit poškození dílů a poruchy. Rovněž byste se měli vyvarovat umístění pračky v místech s vysokou vlhkostí, která může způsobit korozi a další poškození.

7. Zanedbávání pravidelné údržby

Údržba pračky zahrnuje čištění filtrů, kontrolu hadic a čištění bubnu od nahromaděných nečistot a zbytků pracího prostředku. Na všechny tyto činnosti je třeba pamatovat a provádět je pravidelně. Jejich nedodržení může mít za následek špatný prací výkon a další poškození.

8. Zbytečné používání horké vody

Neustálé používání horké vody může poškodit některé druhy tkanin a zvýšit spotřebu energie. Pro většinu typů prádla postačí teplá nebo studená voda, která také prodlužuje životnost topných těles pračky.

9. Velké a těžké předměty perte společně s malými

Míchání velkých a malých kusů prádla může vést k nerovnoměrnému zatížení bubnu a zvýšit opotřebení pračky. Velké předměty, jako jsou přikrývky nebo ručníky, je lepší prát odděleně od malých oděvů.

Závěr

Dodržování jednoduchých pravidel pro používání pračky vám pomůže vyhnout se mnoha problémům. Pečlivý přístup a pravidelná údržba vám umožní těšit se z čistého prádla a bezproblémového provozu pračky po mnoho let. Nezapomínejte dodržovat doporučení výrobce a techniku používat s rozumem, aby vždy zůstala vaším spolehlivým pomocníkem v domácnosti. Děkujeme vám za pozornost, o svá doporučení se podělte v komentářích.

Leave a Response