životní styl

Slimáci v zeleninové zahradě: co je nebezpečné a jak se zbavit chemikálií a lidových prostředků

2kviews

 

Uprostřed léta zažívá mnoho zahrádkářů na pozemcích invazi slimáků. Tito nepříjemní škůdci jsou jednak všežraví a ničí květiny, zeleninu a dokonce i okopaniny. A za druhé je nelze rozdrtit, protože rozdrcení slimáci přitahují nové škůdce. Co však dělat, abychom nepřišli o úrodu? Prozradíme vám, jak slimáky na pozemku odhalit a účinně s nimi bojovat pomocí lidových prostředků i s pomocí chemikálií.

Co je to slimák

Slimák vypadá jako hlemýžď bez domečku, ale je to plž. Vyskytuje se v šedé a hnědé barvě a na délku může dosahovat až 10 centimetrů. Na hlavě má oči a rohy, které jsou pokryty speciálním slizovým sekretem slimáků, který je nezbytný pro jejich pohyb. Mimochodem, mimochodem je možné spočítat, že v zeleninové zahradě jsou slimáci: na listech a jiných površích zanechávají stříbřité stopy podobné nejtenčímu polyethylenu.

Odkud se berou slimáci v zeleninové zahradě

Slimáci jsou součástí globálního ekosystému, ale zahrádkářům nejvíce škodí slimáci zahradní, síťoví a polní. Kladou vajíčka do země a na jaře se začínají aktivně rozmnožovat: samička může naklást až 400 vajíček za sezónu. Přes den se slimáci ukrývají v zemi a ve stinných úkrytech. Lze si jich všimnout pouze tehdy, pokud se na zeleninovou zahradu vydáte pozdě večer nebo brzy ráno. Za deštivého počasí, zejména pokud se proti nim nebojuje, mohou zeleninovou zahradu ovládnout. Na pozemku se také hojně vyskytují, pokud je půda přemokřena zavlažováním nebo pokud spodní voda leží poměrně blízko povrchu. K jejich šíření přispívají také plevele a hustá tráva.

Jaká jsou nebezpečí slimáků

Slimák žere nejen listy, ovoce a zeleninu, ale také hlízy brambor a další okopaniny, ničí květiny a dokonce i některé obiloviny. Za den jeden slizký škůdce sežere množství potravy 30-40krát převyšující jeho vlastní hmotnost. Obzvláště jim chutnají: jahody, zelí, rajčata, salát, hlízy brambor, mrkev, okurky, lilky, jiřiny, hostie. Na listech se objevují otvory s nepravidelnými okraji, v plodech se objevují díry.

Slimáci jsou však nebezpeční nejen pro vaše plodiny, ale také pro domácí zvířata, která pobíhají po zahradě nebo zeleninové zahrádce. Sliz těchto měkkýšů může obsahovat spory virů a plísní, které mohou způsobit onemocnění domácího mazlíčka. Lidem se mimochodem také nedoporučuje dotýkat se slimáků holýma rukama, protože si pak mohou potřísnit oči nebo se dotknout jídla. Nebezpečný je také sliz, který infikovaní slimáci zanechávají na ovoci a zelenině, proto se doporučuje je důkladně umýt.

Jak se zbavit slimáků: mechanická sklizeň

Jednou z nejběžnějších metod boje proti slimákům zůstává ruční sběr. Měl by se provádět brzy ráno (v 5 až 6 hodin). Slimáci si často vybírají kovové a dřevěné povrchy a také tmavá, vlhká místa. Mohou například lézt do železných konví nebo kbelíků. Lze je nalézt také v oddencích zelí.

Pro sběr slimáků si připravte kbelík a přidejte do něj několik kapek tekutého mýdla na nádobí. Mýdlo vytvoří na kůži slimáků film a omezí jim přístup kyslíku. Zahradníci upozorňují, že pokud budete měkkýše pravidelně sbírat, můžete jejich populaci brzy zcela zlikvidovat.

Jak se zbavit slimáků pomocí chemických přípravků

K hubení slimáků se vyrábějí speciální přípravky – mohou být v granulích nebo v kapalné formě k postřiku rostlin. Při dodržení dávkování a dalších doporučení v návodu jsou zcela bezpečné pro lidi i rostliny. Přípravky v granulích se rozptylují na cestách a mezi záhony, přičemž se snažíme, aby se nedostaly na listy rostlin. Můžete si koupit silné insekticidy, které jsou určeny speciálně proti slimákům a plžům – jsou to Slizneed“, „Thunderstorm“, „Actellik“, „Rubit“, „Meta“. A vystačíte si i s mírnějšími biopreparáty, zejména pokud se chystáte brzy sklízet, doporučuje se použít „Limacid“, „Sumin“, „ExtraFlor“.

Jak se zbavit slimáků lidovými metodami

Drcené vaječné skořápky. Měla by být rozdrcena tak, aby její okraje byly zubaté. Velikost kousků by měla být asi 1-2 cm. Skořápky by měly být rozptýleny na zemi, nejlépe na zastíněných místech. Ostrý povrch poškozuje měkkou pokožku slimáků a ti brzy hynou. Kromě toho skořápky slouží jako dobré hnojivo, dodávají do půdy vápník a další mikroprvky.

Pivní, cukrové a kvasnicové pasti. Tyto pasti účinně přitahují a ničí škůdce. Zahrádkáři upozorňují, že slimáky nejvíce přitahuje nikoli chuť, ale vůně kvasnic a cukru. Je třeba vzít plastové kelímky a zaryt je do země tak, aby okraje byly v jedné rovině s povrchem záhonů. Do každého nalijte trochu piva – druhý den v nich najdete mrtvé křížaly. Takové pasti je lepší vyrobit blíže k večeru a přes den je zavřít, aby užitečný hmyz nezemřel.

Můžete si připravit vlastní roztok, aniž byste použili pivo. K tomu je třeba do litru vody přidat sáček kvasnic a půl šálku cukru. Tento roztok nalijte do kelímků v zemi nebo do nádob s nízkými stěnami. Slimáci, přilákáni zápachem, se dostanou dovnitř nádoby, nemohou ven a nakonec se v roztoku utopí.

Pokud nechcete pasti vyrábět, můžete si v obchodě koupit hotové pasti a ty pak zakopat do půdy na zahradě nebo záhonu.

Kávová sedlina a sůl. Jedním z lidových způsobů boje proti slimákům je použití kávové sedliny nebo obyčejné soli. Mají hrubou strukturu, která může poškodit jemnou pokožku slimáků. Kávová sedlina (sůl) by se měla nasypat kolem báze stonku. Kávová sedlina poškodí pokožku měkkýšů a ti brzy uhynou.

Prevence slimáků v zeleninové zahradě

Výskytu slimáků v budoucnu lze předejít dodržováním několika pravidel. Je důležité udržovat na záhonech mírnou vlhkost, aby nebyly příliš vlhké. Na stanovišti je nutné zničit plevel a trávu – slimáci se v ní mohou schovávat po dobu veder. Pomůže také výsadba bylin, které měkkýše odpuzují: rozmarýn, petržel, aksamitník, levandule, šalvěj.

 

Leave a Response