Levandule je krásná rostlina, která dlouhé týdny potěší fialovými květy s omamnou vůní. Délka jejího kvetení závisí především na odrůdě, počasí a podmínkách pěstování, ale je také silně ovlivněna péčí. Chcete se těšit z její krásy až do konce léta? Zjistěte, jak levanduli v červenci stříhat a proč byste to měli udělat právě teď.

Jaké jsou výhody prořezávání levandule?

Levandule, která je spojována s provensálskými poli, lze úspěšně pěstovat i na našich zahradách. Pokud chcete, aby zdravě rostla a bohatě kvetla, musíte zajistit podmínky co nejpodobnější těm ve středomořských oblastech, odkud pochází. Pro úspěšné pěstování je nezbytné teplé, slunné a chráněné místo a lehká, zásaditá půda. Neméně důležitá je péče – šetrná zálivka, občasné hnojení a pravidelný řez.

Při pravidelném stříhání levandule, má hustý habitus, nešíří se nadměrně a dřevnaté části jejích výhonů jsou méně viditelné – jsou zakryty mladým porostem. Zkrácením stonků keře nejen zachováte jeho pohledný habitus, ale podpoříte ho v delším a bohatším kvetení.

To je důležité zejména v létě, kdy se z rostliny odstraňují kvetoucí stonky.aby se zabránilo tvorbě semen. Levandule věnuje veškerou svou energii tvorbě nových kvetoucích výhonů, takže v téže sezóně opět bohatě vykvete. Kromě toho odstraněním suchých částí rostliny zabráníte šíření chorob a škůdců v oblasti.

Řez levandule v červenci

Řez je při pěstování levandule nezbytný. Pokud se zanedbá, keře rychle ztratí svůj atraktivní vzhled a rok od roku méně a méně kvetou. Kdy je třeba levanduli prořezávat? První termín je brzy na jaře, než začne vegetace a rostlina začne bujně růst. Další ošetření se provádí v létě, když levandule odkvete. Cílem je podpořit její další kvetení v téže sezóně.

Kdy řezat levanduli v létě? Můžete tak učinit od července do září. S ošetřením nesmíte otálet příliš dlouho, protože mladý porost, který se vytvoří po seříznutí výhonů, mohou zničit podzimní mrazy. Mnoho zahradníků považuje za nejvhodnější dobu pro letní řez levandule červenec. Příkladem může být můj soused, který své keře v tomto měsíci vždy zastřihuje, aby dlouho působivě kvetly. Upozorňuje však, že levandule je třeba na začátku léta stříhat mnohem jemněji než na jaře.

Jak stříhat levanduli v červenci?

  • Díváte se na trs levandule. Všimnete si vysokých výhonků se suchými květy a nízkých, šedozelených stonků uvnitř, což jsou mladé přírůstky;
  • Odstraňte všechny odumřelé květy spolu s úlomky stonků těsně nad místem, kde se vyvíjejí mladé přírůstky;
  • Řez pečlivě zastřihněte, aby každý keř měl kulovitý tvar.

Takto zastřižená levandule bude pěkně růst, protože mladé přírůstky budou mít prostor a energii k růstu. Později v létě budou bohatě kvést.

Související články: Vánoce na zahradě, vánoce na zahradě, vánoce na zahradě, vánoce na zahradě, vánoce na zahradě:

Jaká je nejlepší půda pro levanduli? Každý zahrádkář ví. Z fialové vás budou bolet oči

Jednou za měsíc si udělejte takový kondicionér. Levandule poroste dvakrát rychleji