životní styl

Nejzdravější ryba pro člověka byla jmenována – jíst 2krát týdně, je bohatá na selen, fosfor a dobře chutná.

7.3kviews

Jak víte, ryby jsou cenným zdrojem vitamínů, minerálů, mastných kyselin a bílkovin. Tento produkt je velmi zdravý, pomáhá kloubům, mozku a vůbec celému tělu, zpomaluje stárnutí buněk a snižuje hladinu cholesterolu.

Mořské ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, zatímco říční ryby mají vysoký obsah bílkovin a železa. Proces mražení však může některé zdraví prospěšné látky mořských ryb snížit. Znečištění vodních ploch navíc vyvolává obavy spotřebitelů o bezpečnost říčních ryb.

Ryby jsou také chovány na speciálních farmách, kde mohou být používány stimulátory růstu, barviva, antibiotika a dokonce i hormony.

Odborníci na výživu, včetně Eleny Malyshevy, doporučují dávat přednost rybám pěstovaným v přirozených podmínkách. Nejužitečnější jsou losos dálněvýchodní, treska obecná, treska pollock, sajra, sleď, makrela, platýs, štikozubec, putas, navaga, terpug, huňáč a sardinky. Mezi říční ryby patří štika a okoun.

Z mořských plodů se doporučují také olihně, jejich filety by však neměly být ošetřeny chemickými látkami. Chov olihní zatím nebyl rozvinut.

Rozlišovacími znaky volně žijících ryb jsou velké ploutve a nestejnoměrně zbarvené maso. Existuje však riziko, že i takové ryby mohou být chemicky ošetřeny.

Obecně jsou ryby a mořské plody cenným zdrojem živin pro lidské zdraví, spotřebitelé by však měli dbát na výběr kvalitních a přírodních produktů.

 

Leave a Response