Pěstování okurek je snadné jen na první pohled. O zeleninu je třeba mimo jiné správně pečovat, zalévat ji a hnojit. Někdy však vaše snaha selže a rostlina nepřinese plody. Proč okurky někdy kvetou marně? A lze to napravit?

Mnoho méně i více profesionálních pěstitelů se ptá, proč okurky kvetou marně. Odpověď na tuto otázku není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Příčin špatného kvetení může být několik, ale nejčastěji je to způsobeno jednou věcí. Jak nejlépe pečovat o svou úrodu? Vysvětlíme vám to.

Proč okurky kvetou na prázdno? Příčina problému není vždy zřejmá

Někdy se stane, že i přes veškerou snahu vaše okurky kvetou, ale neplodí, tj. nenasadí plody. Může to být způsobeno například počasím. Důležitým faktorem je zde dostatek slunečního světlastejně jako teplota. Pokud klesne pod 13-15 stupňů Celsia, okurky to nemusí „přežít“. Totéž platí i v horkém počasí. Zelenina nemá ráda ani nízké, ani vysoké teploty. Je vhodné na to pamatovat, abyste mohli v případě potřeby svou úrodu dostatečně chránit.

Nedostatek plodů může být způsoben také nesprávným zavlažováním. V tomto případě se opět jedná o extrémní situaci, tj. jak přebytek, tak nedostatek vody. Výhonky okurek potřebují pro zdravý růst vlhký substrát. Jejich kořenový systém je mělký, ale rozsáhlý. To znamená, že povrch půdy by měl být vždy mírně vlhký. Je také vhodné pamatovat na častější zálivku během horkého počasí. Dvě důležité rady – nezalévejte rostliny (zejména listy) a nepoužívejte studenou vodu..

Jak stimulovat okurky k plodům? Máme osvědčenou metodu

Někdy to jinak nejde – musíte jednat! Okurky pěstují jednopohlavní květy: samičí a samčí. Aby došlo k opylení, musí se pyl ze samčího květu dostat na květ samičí. Absence plodů proto může znamenat, že samičí květ nebyl opylován včelami nebo čmeláky. Řešení se v takové situaci nabízí samo.

Květy okurky musí být samosprašné. Jak? Pokud pouze přenášením pylu z jednoho květu na druhý, např. pomocí štětečku s jemnými štětinami.. Upozorňujeme také, že tento problém se týká zejména zeleniny pěstované pod fólií a ve sklenících, kam má hmyz omezený přístup. Z tohoto důvodu doporučujeme přesunout rostliny do volné půdy..

Související články:

Pokud jste zasadili okurky, musíte si to zapamatovat. Udělejte to a dojdou vám sklenice od okurek

Pěstujete okurky na balkoně? Díky tomu bude vaše úroda stejně bohatá jako na zahradě