životní styl

Jsou levné a vůbec je nekupujeme. Čistí střeva jako vysavač, pomáhají

263.2kviews

 

Vypadají nenápadně a mají společné vlastnosti s ovesnými vločkami. Otruby vám mohou účinně pomoci zhubnout a cítit se lépe, ale nesou s sebou i řadu dalších zdravotních výhod, které se vám budou hodit nejen při dietě.

Otruby a ovesné vločky mají mnoho společného. Otruby jsou vnější vrstva zrna, která tvoří vločky a vzniká při mletí obilovin, jako je pšenice, oves, žito nebo špalda. Kdysi byly otruby považovány za odpad, dnes jsou ceněny pro své zdravotní vlastnosti. Obsahují obrovské množství vlákniny, minerálních látek a vitaminů, které jsou koncentrovány v této vnější části zrna.

Proč jíst otruby?

V obchodě snadno najdete různé druhy otrub. Nejoblíbenější jsou pšeničné, ovesné a žitné. Všechny obsahují vlákninu, ale liší se složením a vlastnostmi. Nejbohatší na vlákninu jsou pšeničné otruby, které jsou ideální pro osoby držící dietu. Ovesné otruby mají sice nižší obsah vlákniny, ale poskytují cennou kyselinu linolovou. Žitné otruby jsou zase bohaté na draslík a hořčík, které prospívají srdci a pomáhají regulovat krevní tlak.

V boji proti nadváze hraje vláknina klíčovou roli. Odborníci na výživu doporučují výrobky bohaté na tuto složku a otruby, zejména pšeničné, jsou jejím skvělým zdrojem. Konzumace vlákniny z otrub způsobuje, že pocit sytosti trvá déle, což snižuje touhu po svačině mezi jídly.

Kromě toho mají otruby také pozitivní vliv na metabolismus a prospívají střevům, což může snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Podporují rozvoj prospěšné střevní mikroflóry a pomáhají regulovat hladinu glukózy v krvi. Pokud máte problém s vysokou hladinou cholesterolu, může být zařazení otrub do jídelníčku velmi prospěšné.

Využití otrub v kuchyni. Jak jíst otruby?

Jakmile si na chuť otrub zvyknete, zjistíte, že mají v kuchyni mnohostranné využití. Jejich cenné vlastnosti se neztratí ani při vaření či pečení. Můžete je opékat na pánvi a přidávat do salátů nebo do salátů, krémových polévek a dokonce je použít do sladkého pečiva, jako jsou ovesné koláče nebo do chleba. Jsou také dobré do zeleninových placiček, bramboráků a můžete je použít jako přílohu k masovým nebo zeleninovým steakům. Skvěle se hodí také na posypání müsli.

Důležité však je, že vláknina obsažená v otrubách je látka, která na sebe váže značné množství vody, proto je důležité zvýšit příjem tekutin (alespoň 1,5-2 litry denně), pokud do svého jídelníčku zařadíte více vlákniny, například ve formě otrub. Vláknina obsažená v otrubách potřebuje ke své funkci vodní prostředí. V opačném případě mohou být její účinky kontraproduktivní v podobě zácpy. Kolik otrub denně sníst? Pokud jste otruby dosud ve svém jídelníčku neměli, začněte s malým množstvím 2 až 3 čajové lžičky denně, abyste předešli bolestem břicha.

Leave a Response