životní styl

Zde je osvědčený recept na krmení rajčat, díky kterému budou větší a šťavnatější než kdykoli předtím.

8.9kviews

Na rozdíl od mnoha jiných rostlin se rajčata sázejí hluboko do země, takže vyčnívá pouze jedna třetina. Zvolte sluneční světlo, protože potřebuje alespoň šest hodin světla a tepla.

Na balkoně a v zahradě se rajčata, zejména miniaturní, stanou chutným pokrmem a originální dekorací. Mnozí, kteří se pokoušeli rajčata pěstovat, však vědí, že je nutné dodržovat určitá pravidla, aby plody byly šťavnaté a svěží.

Výsadba

Rajčata vysazujte do květináčů, záhonů nebo plastových voštin, když má sazenice pět nebo šest listů. Na rozdíl od mnoha jiných rostlin se rajčata sázejí hluboko do země tak, aby z ní vyčnívala pouze jedna třetina. Zvolte sluneční světlo, protože potřebuje alespoň šest hodin světla a tepla. Jediné, co je třeba zvážit, jsou dostatečné rozestupy mezi samotnými květináči nebo sklenicemi. Pokud je zasadíte a umístíte příliš hustě, nedojde k dobré cirkulaci vzduchu.

Výběr správného typu půdy

K pěstování rajčat nepoužívejte klasickou zahradní zeminu. Půda by měla být kyprá, úrodná, dobře odvodněná, neutrální nebo dokonce mírně kyselá. Vyhněte se půdě s vyšším obsahem jílu, protože ta kořeny dusí.

Buďte opatrní při zalévání

Rajčata patří mezi plodiny se středními nároky na vodu. Zalévejte pravidelně, ale s mírou. Než začnete zalévat, vždy zkontrolujte, jak moc je půda mokrá nebo suchá. Vyvarujte se také zalévání celé rostliny a plodů, abyste snížili možnost vzniku plísní.

Zajistěte oporu pro stonek

Protože velká a šťavnatá rajčata mohou být pro rostlinu zátěží, měli byste jí poskytnout oporu v podobě kůlů, žebříků nebo klecí.

Nezapomeňte na draslík

Během růstu potřebují rajčata více draslíku. Pokud se stane, že jsou jeho plody zelené blíže ke stopce, je to jasný signál, že je tohoto minerálu v půdě příliš málo. Přijímejte ho ve velkém množství. Z kuchyňských zbytků si můžete sami vyrobit vynikající přílohu. Hnojivo z vaječných skořápek se může zdát zvláštní, ale díky vysokému obsahu vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku může být neuvěřitelně účinné. Vaječné skořápky na zahradě dokážou ještě dnes zázraky. Nevyhazujte však vaječné skořápky jen tak za stonek. „Vaječné skořápky omyjte a osušte, poté je rozdrťte na malé kousky nebo rozemelte na prášek,“ radí Naděžda Yaneva, odbornice na zahradnictví a rostliny. „Rozdrcenou slupkou nebo práškem pak posypte základ rajčete.“ V případě, že se jedná o rajčata, je třeba je posypat.

Jaké hnojivo zvolit?

Pokud máte málo plodů nebo nejsou velké a šťavnaté, je pravděpodobné, že rajčata dostávají příliš málo fosforu a příliš mnoho dusíku. Musíte půdu osvěžit hnojivem, které má více fosforu než dusíku.

Pravidelné prořezávání

Během růstu je důležité pečlivě prořezávat přírůstky, aby neodčerpávaly veškerou vodu z rostliny.

 

 

 

Leave a Response