Rajčata z vlastní zahrady chutnají úplně jinak než ta, která si koupíte v supermarketu. Vlastní plody určitě předčí ty kupované v obchodě, ale mnoho lidí zajímá, jak je udělat ještě sladší a chutnější. Co ovlivňuje chuť rajčat? Jak můžete snadno zlepšit jejich vlastnosti? Poradíme vám, co udělat, aby byla rajčata sladší.

Co ovlivňuje chuť rajčat?

Každý zahrádkář jistě uzná, že není nad chuť rajčat z vlastního keře. Toto typické letní ovoce, které je vzpomínkou na dětství, je skutečnou lahůdkou pro chuťové buňky. Úroda z vlastního pěstování je bezpochyby chutná, ale mnozí zahrádkáři si přejí, aby byla ještě sladší a aromatičtější. Chuť rajčat ovlivňuje několik faktorů a většinu z nich můžete ovlivnit. Zde jsou ty nejdůležitější:

  • Odrůda – Různé odrůdy rajčat vytvářejí plody s více či méně sladkou chutí, což je dáno rozdíly v obsahu cukrů a organických kyselin. Za nejsladší se považují odrůdy Rajčata Black Cherry a Rodeo;
  • Načasování výsadby a sklizně – Rajčata by se měla sázet co nejdříve, pokud to počasí dovolí. Prodloužením vegetačního období můžete zlepšit chuť plodů. V ideálním případě byste je měli nechat na keřích v klidu zhnědnout. Předsklizňová rajčata, která se nechají dozrát na parapetu, jsou často méně sladká než ta, která se nechají dozrát na révě;
  • Úrodnost půdy – Půdní podmínky mají velký vliv na chuť rajčat. Jelikož se jedná o žravé rostliny, potřebují bohatou půdu bohatou na živiny. Důležité je, aby sezákonnou přípravou půdy pro pěstování také hnojení keřů v průběhu celé sezóny. K tomuto účelu můžete použít hotová hnojiva pro rajčata, kvasnicová hnojiva, hnojiva z banánových slupek, hnůj nebo kompost.;
  • Zavlažování – Příliš často zalévaná rajčata jsou vodnatá a méně sladká. Nedostatek vody také zhoršuje chuť plodů, proto se vyplatí dodržovat pravidla pro správnou zálivku keřů;
  • Počasí – tento faktor výrazně ovlivňuje chuť rajčat. Při nedostatku slunečního svitu, chladném počasí a častých deštích budou plody méně sladké. Dlouhodobé horko má rovněž negativní vliv na kvalitu úrody.

Co lze udělat pro to, aby byla rajčata sladší?

Chuť rajčat závisí na jejich chemickém složení. Správná rovnováha cukrů a organických kyselinv nich obsažených je do značné míry odrůdovou charakteristikou, i když podmínky pěstování, pěstitelské postupy a počasí mají také značný vliv. Je třeba také zmínit, že choroby a škůdci mohou zhoršit chuť ovoce., proto je velmi důležité rostliny neustále sledovat, provádět ochranné postřiky a bojovat proti problémům, jakmile se objeví.

Pokud chcete mít rajčata, která mají skvělou chuť, musíte dbát na všechny výše uvedené faktory. Počasí samozřejmě ovlivnit nemůžete, ale pěstování pod krytem pomůže vytvořit pro tyto teplomilné rostliny co nejlepší teplotní podmínky.. Co ještě můžete udělat pro to, aby byla rajčata sladší? Stojí za to použít až dětsky jednoduchý trik.

Sklízet sladká rajčata, kolem každého keře rozetřete 4 polévkové lžíce jedlé sody a toto ošetření opakujte každý měsíc až do ukončení sklizně.. Místo kuchyňského přípravku můžete použít epsomská sůl (hořká), z níž připravíte roztok (1 čajová lžička této soli na 1 litr vody.). Vzniklou tekutinu zalévejte každých několik týdnů, čímž rajčata zesládnou.

Související články:

Praskají rajčata na keři? Jeden zahrádkář mi řekl patent. Později v sezóně dorostou do pěkné velikosti.

Listy rajčat se kroutí a vadnou? Zahradník radí, co dělat