životní styl

Ne každý může jíst rajčata. Zaznamenali jste příznaky? Raději neriskujte

1.5kviews

V tomto ročním období jíme rajčata často každý den. Výborně se hodí do sendvičů a salátů, ale i do mnoha dalších pokrmů. Je to velmi dobré, protože patří k nejzdravějším druhům zeleniny. Při některých onemocněních se jich však musíte vzdát nebo je omezit. Někdy je také lepší spoléhat se pouze na zpracovaná rajčata.

Zdá se, že seznam prospěšných účinků rajčat nemá konce hraběte. Obsahují mnoho vitaminů – C, B, PP, E a K. Jsou zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a železa. Posilují imunitu a snižují krevní tlak. Mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. Jsou známé také díky lykopenu. Je to silný antioxidant, který zabraňuje vzniku rakoviny a srdečních onemocnění. Nejvíce ho mají zpracovaná rajčata. Ani taková zdravá rajčata však nevyhovují každému.

Dlouhý seznam

Chutná a zdravá rajčata se ve stravě poměrně často nedoporučují. Seznam onemocnění, při kterých mohou být škodlivá, je poměrně dlouhý. Rajčata jsou sice nízkokalorická a jejich glykemický index je nízký, ale jejich kyselá reakce vede k mnoha nežádoucím účinkům. Rajčatům by se měli vyhýbat lidé trpící gastritidou a vředy. Důvodem je vysoké množství organických kyselin, které tato zelenina obsahuje. Jaké jsou další kontraindikace?

Ne rajčatům

Gastroezofageální reflux. Rajčata jsou kyselá, což může zhoršit příznaky gastroezofageálního refluxu, jako je pálení žáhy a zažívací potíže. Pokud je váš reflux mírný a objevuje se pouze po těžkých a tučných jídlech, zpracovaná rajčata pravděpodobně nejsou škodlivá.

Histaminová intolerance. Jedná se o látku, která se přirozeně nachází v mnoha potravinách. Obsahují ji dokonce i rajčata a většina zpracovaných. Lidé trpící histaminovou intolerancí mohou mít kožní problémy, trpět bolestmi hlavy a cítit se po jejich konzumaci unavení.

Přecitlivělost na potraviny. Někteří lidé mohou být přecitlivělí na některé složky rajčat, např. na solanin, který je přítomen ve slupce. To vede k alergickým reakcím, jako je svědění, například jazyka a rtů, zarudnutí kolem úst.

Divertikulóza tlustého střeva. Rajčata mají drobná semínka, která při tomto onemocnění mohou vést k zánětu a zhoršit příznaky onemocnění. Povoleny jsou pouze pyré bez semen.

Onemocnění ledvin. Rajčata mají hodně draslíku, který se v tomto případě nedoporučuje. V takové dietě je třeba vyloučit mnoho sezónní zeleniny a ovoce, včetně jahod.

Revmatoidní artritida. Rajčata ve stravě mohou zhoršit bolest, ztuhlost a otoky kloubů rukou a nohou.

Alergie na rajčata. Po jejich konzumaci se může objevit řada příznaků, jako je erytém na kůži, kopřivka, svědění, otok úst, ale také nevolnost, bolest břicha, průjem, kýchání, rýma nebo otok hrtanu.

Dermatóza. Jedná se o kožní reakci na rajčatovou šťávu. Obsahuje organické kyseliny a může podráždit kůži, nejčastěji na rukou nebo v okolí úst.

Leave a Response