Pěstování rajčat nám umožňuje vychutnat si vlastní, velmi chutnou produkci. Někdy se však stane, že i přes správnou péči rajčata na keři popraskají a velmi změknou. Co bychom pak měli dělat? Vysvětlíme vám, jak tomu zabránit a jaké jsou příčiny.

Proč praskají rajčata na keřích? Nemusí to být důsledek choroby nebo škůdců. Často je to způsobeno našimi drobnými chybami v péči, které bohužel mohou zničit naši úrodu. Přečtěte si, jak se tomu vyhnout a co dělat, abyste se mohli těšit z kyprých a šťavnatých rajčat.

Proč rajčata na keřích praskají? Zde jsou nejčastější příčiny

Občas se stane, že rajčata na keříku prasknou a příliš změknou, přestože jsme jim poskytli optimální podmínky pro pěstování. Naštěstí to ve většině případů není způsobeno chorobou, ale vlivem vnějších faktorů.

Nejčastěji se praskliny u rajčat vyskytují v blízkosti stopky plodu. Mohou být soustředné, kulovité kolem stopky, nebo mohou tvořit rovné linie, které se táhnou od stopky dolů po plodu.

Jedním z nejčastějších důvodů je, že jim během sucha dáváme příliš mnoho vody. Rajčata totiž mají tendenci uchovávat tekutiny, při přemokření roste dužina rychleji než slupka, a tehdy rajče praskne.

Kromě toho je faktorem, který může přispět k prasknutí rajčat, příliš mnoho vody ve slupce.vysoká vlhkost vzduchu, která se obvykle vyskytuje ve skleníku. Nadměrné odstraňování listů má navíc na rajčata negativní vliv. V důsledku toho mohou začít praskat a vadnout.

Jak zabránit praskání rajčat? Tady je to, co byste si měli zapamatovat

Naštěstí víme, jak zabránit praskání rajčat, takže můžeme zachránit svou úrodu a těšit se z bohaté sklizně.. Stačí dodržovat několik základních pravidel a vaše rajčata budou pevná, šťavnatá a zralá. Při pěstování rajčat mějte na paměti následující pravidla:

  • Při zalévání nelijte vodu přímo na rajčata. Substrát, ve kterém rostliny rostou, se vždy snažte udržovat mírně vlhký, ale nikdy ne přemokřený.
  • Během sucha keře nezalévejte velkým množstvím vody. – začněte s malou dávkou.
  • Mulčováníprotože pomáhá zadržovat vodu v půdě.
  • Vyhněte se přehnojení rajčata. Příliš mnoho dusíku může podporovat praskání plodů.

Kromě toho se může stát, že zaznamenáme aktivitu škůdců na rozpraskaných rajčatech nebo plody jednoduše začnou hnít. Pak by se měly okamžitě odstranit z keře.aby nepoškodily ostatní rajčata. Tyto typy exemplářů musí zlikvidovat. Pokud jsou však praskliny suché, lze rajčata použít v kuchyni.

Související články:

Tuto zeleninu vysévejte v červenci. Na úrodě si rychle pochutnáte

Pozorujete podobné změny na listech rajčat? Jednejte rychle, jedná se o nebezpečnou chorobu