životní styl

Hnojivo pro zelené fazolky a rajčata. Můžete si ho snadno vyrobit doma

699views

Česnek je cenným doplňkem nejen v kuchyni, ale i na zahradě. Mezi jeho pozoruhodné vlastnosti totiž patří kromě kulinářských vlastností také široká škála účinků proti nemocem a na podporu imunity.

Zázračné účinky česneku stojí za to využít na zahradě vytvořením domácího organického hnojiva. Jeho účinek zesílíte přidáním bobkového listu.

Česnek zabraňuje chorobám rostlin

Proč česnek? Zaprvé zvyšuje odolnost rostlin vůči patogenům. Zdravotní účinky česneku jsou známy již po staletí a dodnes se používá jako přírodní antibiotikum. Vyplatí se ho používat i při pěstování rostlin.

Sazenice a mladé výhonky zeleniny jsou obzvláště náchylné ke škodlivým účinkům hub a chorobám způsobeným stresovými faktory, jako jsou změny počasí. Česnekové hnojivo zabrání vzniku chorob tím, že posílí imunitní systém rostlin.

Zadruhé, česnek nemá rád některý hmyz. Zeleninové plodiny ohrožují zejména škůdci, jako jsou mšice, mravenci nebo slimáci, které česnek účinně odpuzuje svou charakteristickou vůní obsaženou v éterických olejích.

Česnekové hnojivo urychluje růst rostlin

Česnek má na rostliny nejen posilující, ale i stimulační účinek, čímž urychluje jejich růst. Je to dáno jeho vysokým obsahem dusíku, draslíku a fosforu a také síry, což jsou živiny nezbytné pro růst, kvetení a plodnost zeleniny a také pro budování kořenového systému.

Rostlinám prospívají také bobkové listy, které stejně jako česnek dodávají rostlinám fosfor a draslík. Jak si z těchto dvou ingrediencí vyrobit domácí hnojivo?

Recept na hnojivo z česneku a bobkového listu

Toto domácí hnojivo pro rostliny připravíte tak, že tři bobkové listy a tři stroužky česneku (které není třeba loupat) zalijete 500 ml horké vody. Přikryjte a nechte jeden den odstát. Nádobou čas od času zatřepejte a roztok promíchejte.

Po 24 hodinách roztok zřeďte 2 litry vody. Hnojivo je připraveno. Použijte jej k postřiku a zalévání rostlin. Je ideální pro zelené fazolky a stimuluje také růst rajčat, paprik, okurek a lilků.

Leave a Response