životní styl

Velmi dobré hnojivo pro rajčata. Může si ho vyrobit každý

19.1kviews

Tento příspěvek byl přečten již třikrát!

Není pochyb o tom, že domácí rajčata jsou neskonale lepší než rajčata z obchodu. Pěstování této zeleniny není nijak zvlášť obtížné, ale vyplatí se znát několik osvědčených triků, které zajistí bohatší úrodu.

Důležitou součástí péče o rajčata je hnojení. To pomáhá zelenině lépe růst a přinášet větší úrodu. Ideální hnojivo si můžete připravit sami pomocí rostliny, která roste na každé zahradě.

Dobré hnojivo pro rajčata

Blíží se čas, kdy je třeba zasadit rajčata do půdy, což je obvykle v druhé polovině května. Někteří lidé již umístili své sazenice do skleníků a pod kryty. Jedná se o citlivé období při pěstování této zeleniny.

Na jedné straně mladé sazenice velmi rychle rostou, kvetou a plodí, na druhé straně jsou vystaveny stresu z přesazování, měnících se povětrnostních podmínek a výskytu chorob. Zde musí zasáhnout správně sestavené hnojivo.

Správná výživa zeleniny by měla mít dvojí účinek: zaprvé by měla stimulovat růst rostlin a zadruhé by měla zvýšit jejich odolnost vůči patogenům a dalším škodlivým činitelům. Kopřivový hnůj právě toto splňuje.

Titan pro růst rajčat

Rajčata rychle rostou a plodí šťavnaté plody, takže mají vysoké nároky na živiny. Dodáváním fosforu, dusíku a draslíku, které jsou obsaženy v kopřivové kaši, podpoříme růst rostlin a podpoříme proces kvetení a tvorby plodů.

Kopřiva má ještě jednu mimořádně cennou složku, a to titan. Díky tomuto prvku jsou listy rajčat bohatší na chlorofyl, takže zelená část rostliny roste mnohem rychleji. Hnojivo s touto složkou má také příznivý vliv na nasazení květů a plodů.

Tím však přínosy kopřivového hnoje nekončí, protože obsahuje také látky, které zvyšují imunitu rostlin. Rajčata si toto přírodní hnojivo zamilují. Jak ho vyrobit?

Recept na hnojivo pro rajčata

Kopřivy na hnojení by se měly sklízet před květem. Mladé výhonky jemně nasekejte a zalijte vodou. Na kilogram rostlin by mělo být 10 litrů vody, nejlépe nechlorované – může to být dešťová voda nebo „filtrovaná“ voda z vodovodu.

Připravenou směs přikryjte plátnem a nechte ji několik týdnů stát, občas ji promíchejte. Jakmile zjistíte, že se proces kvašení zpomalil, což poznáte podle toho, že pěna klesá na povrch, kaše bude hotová.

Jak hnojit rajčata?

Přírodní kopřivové hnojivo aplikujte poprvé asi 3 týdny po zasazení sazenic do země. Poznámka: Před zaléváním rajčat smíchejte hnojivo s vodou v poměru 1:10.

Kondicionační přípravek nasypte pod každý keřík v blízkosti kořenů. Rostliny lze také postříkat. Postup opakujte každých 14 dní. Takto „živená“ rajčata se vám odmění velkými a zdravými plody.

Leave a Response