Dary přírody, které panují na zahradách a trzích, jsou nejen v sezóně chutné. Lze z nich také připravit mnoho fantastických zavařenin. Právě teď je nejlepší čas na sběr angreštu, jehož živiny jsou zdraví prospěšné. Moje babička mi vyprávěla báječný domácí recept na nachlazení.

I když ne každému chutná nakysle, angrešt je prospěšný pro kondici organismu – zejména v době snížené imunity. Proto se vyplatí udělat si zásoby na chladnější měsíce a už teď si připravit zdraví prospěšnou šťávu, která vás postaví na nohy jako nic jiného.

Zázračné vlastnosti angreštu. Zdraví přímo z přírody

Potenciál obsažený v angreštu je neocenitelný. Obrovský obsah vitaminů, jako je kyselina askorbová (tj. vitamin C), z něj dělá nejlepšího pomocníka proti nachlazení. Nejenže prospívá imunitnímu systému, ale má také protizánětlivé účinky. Je skvělý při bolestech v krku a chronickém kašli.

Není tedy divu, že mi babička vždycky dělala šťávu z tohoto ovoce, když jsem byla nemocná. Vyzkoušejte její domácí recept, který se postará o vaše zdraví v chladnějších měsících.

Recept na angreštovou šťávu

Složení:

  • 1 kg plodů angreštu,
  • kilogram cukru,
  • voda,
  • dva třílitrové hrnce.

Příprava krok za krokem:

  • Angrešt důkladně omyjte a očistěte od stopek. Angrešt vložte do hrnce a zalijte vodou. Vařte, dokud angrešt nezměkne.
  • Šťávu přecedíme do druhého hrnce. Tekutinu důkladně přeceďte přes síto. Do vzniklého nápoje přidejte cukr nebo jiné sladidlo podle vlastního výběru. Může to být med nebo březový cukr. Míchejte, dokud se vše nerozpustí.
  • Pokud chcete vývar připravovat několik měsíců, bude nutná pasterizace.
  • Tekutinu nalijte do předem vypálených sklenic, pevně je uzavřete a postavte na dno hrnce. Poté je zalijte vodou do tří čtvrtin jejich výšky a vařte je asi dvacet minut. Po uplynutí této doby vyjměte sklenice na pracovní desku, počkejte, až vychladnou, a zkontrolujte jednotlivá víčka. Angreštovou šťávu lze takto skladovat po mnoho měsíců.

Související články:

V březnu jsem se rozptýlil pod angreštem. Nikdo v okolí nemá tak bujný keř.

Brzy na jaře je ten správný čas. Angrešt vystřeluje jako z praku a plodí.