Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Při správné péči a pravidelném řezu se jabloň zdravě vyvíjí a plodí nové ovoce. Kdy a jak by se měly prořezávat, abyste se těšili z bohaté úrody?

Pokud se jabloně systematicky neprořezávají, mohou koruny stromů příliš zhoustnout a úroda se může snížit. Takové stromy mohou být také náchylnější k chorobám. Proto je vhodné zajistit, aby měly přiměřeně velkou korunu a dostatečný přístup světla.

Kdy prořezávat jabloně?

Jabloně vyžadují zvláštní péči. Pokud jde o jejich prořezávání, zahradníci obvykle uvádějí dvě období v roce, kdy je tato činnost nejvhodnější:

  • Léto (konec července a srpen)
  • zima (druhá polovina února)

Letní řez jabloní vám pomůže zbavit se takzvaných „vlků“, tj. mladé výhony z horní části koruny stromu. To má významný vliv na kvalitu plodů. Výhony, které rostou svisle vzhůru a jsou alespoň 40 cm dlouhé, by se měly seříznout. Kratší výhony a výhony rostoucí obloukovitě, šikmo nebo vodorovně by měly být ponechány, protože mohou vytvářet květní pupeny a plodit.

Letní řez jabloní. Cesta k většímu a lepšímu ovoci

Plody, které vyrůstají ze středu zastíněné koruny, jsou obvykle menší a mají horší chuť. Chcete-li tedy dozrávajícím plodům dopřát trochu „světla“ a zajistit uspokojivou sklizeň, seřízněte část mladých výhonů asi 3-4 týdny před plánovaným termínem sklizně. Jablka, která jsou vystavena slunečnímu světlu, bývají větší, sladší a mají intenzivnější barvu. V zahradnické terminologii se tomu říká čistící řez jabloní. Tento typ prořezávání se provádí také u hrušní, meruněk, ořešáků a třešní. Někteří lidé jej také nazývají prořezávacím řezem.

Související články:

Proč jabloň nenese ovoce? Zalévejte stromy tímto odvarem. Budete péct jablečné koláče po celý rok.

Co nesázet vedle jabloně? Které stromy si navzájem konkurují?