životní styl

Před sázením rajčat ji vhoďte do jamek. Úroda bude velmi bohatá

2.6kviews

Tento příspěvek byl přečten již 1krát!

Druhá polovina května je ideální dobou pro výsadbu rajčat do země. Poslední mrazy, kterých se zahrádkáři obávali, byly 12.-15. května.

Víte ale, co dělat, abyste měli opravdu úspěšnou úrodu rajčat? Základem je rajčata před výsadbou řádně pohnojit. Zjistěte, jak na to.

Kdy a jak sázet rajčata?

Pokud vám rajčata vyrostla do pořádného keře a meteorologové nepředpovídají ve vašem regionu pokles teplot, stojí za to zvážit výsadbu rajčat do země.

Na toto téma existuje tolik patentů, že je těžké to vyjádřit několika slovy. Obecně však můžeme předpokládat, že rajčata se budou sázet do země v druhé polovině května, pokud teplota neklesne pod 10 stupňů Fahrenheita po dobu následujících sedmi dnů.

Sázejte je 40 až 50 cm od sebe, nezapomeňte sazenice spařit a řádně vyvazovat, aby je nárazový vítr nepolámal. V závislosti na odrůdě rajčat je zasaďte 30-90 cm hluboko. To jsou samozřejmě jen vágní pokyny, protože každý zahradník má pro tento postup svůj vlastní vzor. Někteří dokonce volí sázení rajčat do země z boku.

Hnojení rajčat je klíčem k úspěšné sklizni

Jedno zahradnické přísloví říká: „Nehnojíš, nesklízíš“. Musíme uznat, že na tomto rčení je hodně pravdy. Vždyť půda na našich zahradách není vždy tak bohatá na živiny, jak naše rostliny potřebují, a o kvalitní černozemi si můžeme nechat jen zdát.

Klíčem ke krásné úrodě je však hnojení rajčat před výsadbou. Tohoto procesu lze dosáhnout různými způsoby. Hnojení rajčat před výsadbou zajistí, že se sazenice rychleji přizpůsobí půdě a budou méně náchylné k chorobám nebo proměnlivým povětrnostním podmínkám.

Čím by se měla rajčata hnojit?

Rajčata lze před výsadbou do půdy přihnojit kompostem, hnojem nebo živinami. Pokud použijete kompost, stačí dát hrst do vykopané jámy. Někteří zahrádkáři jej obohacují navíc kostní moučkou, i když to není podmínkou.

Rajčata dobře rostou i na hnoji. Pokud k němu máte přístup, používejte kompostovaný hnůj, protože čerstvý hnůj může obsahovat příliš mnoho amoniaku, který je pro růst rajčat škodlivý.

Dobrým způsobem hnojení rajčat je také vyložení dna jamky rozdrcenými kopřivami. Tato rostlina je bohatá na fosfor, draslík a dusík, které podporují správný růst rajčat. Použití vaječných skořápek je také metoda stará jako svět. Rozdrťte je a vhoďte do jamek. Vápník, který obsahují, nejen posílí rajčata, ale také obnoví neutrální pH půdy.

Leave a Response