životní styl

Kvetoucí cuketa – proč neplodí? Cuketa to má nejraději

5.1kviews

Kvetení cuket je okamžik, na který se těší všichni zahrádkáři. Co však dělat, když cuketa i přes krásné květy nenasadí plody? Příčinou problému může být například nedostatek slunečního světla, nevhodná půda nebo nepříznivé povětrnostní podmínky. Prozradíme vám, co mají cukety rády a co dělat, když nenasadí plody.

Kvetoucí cuketa – proč nenasadí plody?

Cukety často způsobují zahrádkářům značné problémy. I přes bohaté kvetení se stává, že rostlina nenasadí plody. Proč k tomu dochází? Důvodů může být mnoho a jejich pochopení je klíčem k úspěchu při pěstování této zeleniny.

Nedostatek opylovačů

Jedním z nejčastějších důvodů, proč cukety neplodí, je nedostatek opylovačů. Květy cukety jsou přisedlé, což znamená, že samčí a samičí květy se na jedné rostlině vyskytují odděleně. Aby mohlo dojít k opylení, musí se pyl ze samčích květů přenést na květy samičí. V přírodních podmínkách tento proces provádí opylující hmyz, například včely. Ne vždy je to však možné kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nebo nedostatku rostlin, které by hmyz lákaly.

Nepříznivé povětrnostní podmínky

Květy cukety se rozvíjejí brzy ránokolem páté hodiny, pokud je slunečný den. Zavírají se však ještě téhož dne kolem desáté až dvanácté hodiny. Pokud v této době nedojde k opylení samičího květu, plody se nevytvoří. Počasí tedy hraje klíčovou roli.

Za deštivého rána je šance na vznik plodu malá. I když je ráno slunečno, ale o několik hodin později začne pršet, stává se, že se květy cukety zavřou dříve a někdy se znovu otevřou až druhý den. Bohužel takto znovu otevřené květy jsou jen zřídka navštěvovány včelami a čmeláky, pravděpodobně kvůli nedostatku nektaru.

Příliš nízké nebo příliš vysoké teploty a také nadměrná vlhkost vzduchu mohou opylujícímu hmyzu také překážet. Stejně tak silný vítr, který květy poškozuje.

Kvetoucí cuketa - proč neplodí? Cuketa to má nejraději
Květy cukety se rozvíjejí ráno za slunečného dne, obvykle kolem 5. hodiny.
Foto: shutterstock.com/InFocus.ee

Nesprávné zavlažování

Další příčinou neplodnosti může být polévání cukety studenou vodou. Rostlina dává přednost vodě s teplotou blízkou teplotě okolí. Nedoporučuje se ani příliš časté zalévání před plody. Cukety by se měly zalévat, když je půda suchá. V období sucha je však třeba zvýšit četnost zálivky.

Nevhodná půda

Cukety rostou nejlépe v půdě s pH přibližně 6,5která je úrodná a dobře odvodněná. Nevhodné půdní podmínky mohou vést k problémům s nasazováním plodů. Nezapomínejte na pravidelné pletíprotože tak rostlina získá lepší přístup k vodě, slunečnímu světlu a dostatku živin.

Žádné stříhání listů

Listy cukety mohou stínit květy před sluncem a opylujícím hmyzem. Pravidelné zastřihávání listů pomůže provzdušnit půdu. a rostlina bude mít lepší přístup ke světlu. Tyto podmínky podporují proces opylování.

Co má cuketa ráda?

Cukety jsou teplomilné rostliny, což znamená, že nejlépe rostou na plném slunci. Při výběru místa pro jejich pěstování se vyplatí zvolit co nejslunnější část zahrady. Vezměte prosím na vědomí, že se jedná o mrazuvzdorná rostlina, proto by se měla vysazovat po 15. květnu.

Nejlépe se jí daří v úrodné, humusovité a dobře propustné půdě. Ideální pH půdy pro cukety je 6 až 7. Pro vytvoření optimálních podmínek pro rostlinu je vhodné na podzim půdu obohatit dobře rozloženým kompostem nebo minerálním hnojivem. Kromě toho před výsadbou můžete půdu přikrýt černým igelitem.abyste uchovali vláhu a omezili růst plevele.

Kvetoucí cuketa - proč neplodí? Cuketa to má nejraději
Cuketám se nejlépe daří na slunném místě.
Foto: Pixabay/JeannieMiller

Co dalšího má cuketa ráda? Pokud jí chcete poskytnout správné podmínky pro růst, bude potřebovat toto:

Pravidelné zalévání

Cukety vyžadují pravidelné a vydatné zavlažování, zejména v období sucha. Důležité je používat vodu o teplotě blízké teplotě okolí, aby nedošlo k teplotnímu šoku. Před obdobím plodnosti se nedoporučuje nadměrné zavlažování, ale během bujného růstu a fáze plodnosti potřebuje rostlina velké množství vody.

Dobré sousedství

Cukety dobře rostou ve společnosti některých rostlin, které podporují jejich růst a chrání je před škůdci. Nejlepšími sousedy cukety jsou česnek, hrách, fazole, špenát, kukuřice, ředkvičky, salát a kopr.. Bylinky jako např. máta, bazalka, meduňka, oregano a majoránka. také prospívají cuketám tím, že odpuzují škůdce a lákají opylující hmyz.

Správné hnojení

Dusík je základní složkou hnojiva pro cukety, která podporuje růst a vývoj rostliny. Kromě dusíku potřebují cukety také fosfor, draslík, hořčík a mikroživiny. Organická hnojiva, jako je kompost nebo hnůj, jsou vynikajícím zdrojem těchto prvků.

Cukety je nejlepší začít hnojit přidáním organického hnojiva do půdy ještě před výsadbou. Následné hnojení se provádí každé 3-4 týdny během vegetačního období rostliny. Doporučuje se používat hnojiva ve formě roztoků, které snadno dodávají živiny ke kořenům.

Kvetoucí cuketa - proč neplodí? Cuketa to má nejraději
Cukety potřebují pravidelnou a vydatnou závlahu.
Foto: shutterstock/HenadziPechan

Pravidelná sklizeň ovoce

Mladé cukety jsou nejlepší, když je slupka měkká a semena ještě nejsou zralá. Starší plody se zralými semeny jsou velmi tvrdé a mají méně chutnou dužinu. Proto je dobré sklízet cukety před jejich úplnou zralostí.. Pravidelná sklizeň stimuluje rostlinu k tvorbě nových květů.samčích i samičích, což vede k většímu množství plodů. Cukety tak mohou plodit až do září., pokud nenastanou mrazy. Plody se nejlépe stříhají nožem, zahradnickými nůžkami nebo zahradnickými nůžkami.

Ochrana proti slimákům

Největší hrozbou pro cukety jsou slimáci, zejména v květnu a červnu. Dávají přednost mladým rostlinám, které mohou zničit přes noc a sežrat až ke kořenům. Starší rostliny, několik týdnů staré, jsou pro slimáky méně atraktivní, protože mají tužší listy a stonky. Výjimkou jsou květy a mladé plody, které mohou slimáci konzumovat po celou sezónu.

Chcete-li cukety před slimáky ochránit, musíte pravidelně provádět ochranná opatření. Účinné jsou pasti na slimáky a přípravky obsahující fosforečnan železitý.který se přirozeně vyskytuje v přírodě.

Minimální plocha 1 metr

Cukety jsou velké rostliny, které rostou jako keře. Každá rostlina potřebuje alespoň metr čtvereční prostoru. Jejich velké listy mohou zastínit ostatní zeleninu rostoucí v okolí, takže nedoporučuje se vedle nich vysazovat cibuli, mrkev nebo petržel.. Pod listy cuket plevel téměř neroste. Při příliš husté výsadbě jsou cukety náchylnější k houbovým chorobám. K prevenci lze použít přípravky obsahující prospěšné houby, které parazitují na houbách způsobujících choroby. Tento přípravek je bezpečný pro včely a další opylující hmyz.

Kvetoucí cuketa - proč neplodí? Cuketa to má nejraději
Cukety potřebují ke správnému růstu dostatek prostoru. Nesmí být vysazena na husto.
Foto: shutterstock/Kotenko Oleksandr

 

 

Leave a Response