Cibule vydrží až do jara: jaká tajemství konzervace této zeleniny skrývají zkušení pěstitelé na dači?
Pravděpodobně víte, že před uskladněním sklizené cibule byste ji měli rozdělit na frakce a vybrat pouze užitečné kořenové plodiny.
Kromě absence poškození musí cibule splňovat ještě jedno kritérium: krček musí být suchý a uzavřený.
Nyní několik slov o místnosti, kde bude cibule skladována: musí být suchá a nádoby, které plánujete naplnit hlávkami, musí umožňovat průchod vzduchu.
Pokud nemáte k dispozici skříň, poohlédněte se po volném prostoru pod stropem nebo po jednotlivých zásuvkách.
Případně zkuste uplést copánky z cibule, jak to dělaly naše babičky, a zavěste je v kuchyni.
Pomohou také osvědčené techniky, které se již dlouho používají k prodloužení trvanlivosti.
Například cibuli můžete posypat její kůrou nebo křídou: na 10 kg zeleniny budete potřebovat asi 200 g křídy.
Tato látka je užitečná v podmínkách vysoké vlhkosti, protože zabraňuje klíčení vlhkosti nebo hnití cibule.