životní styl

Domácí čistič dlaždic a spár: lesk bez chemikálií!

5kviews

Úklid koupelny patří mezi naše nejméně oblíbené domácí práce, přestože hygiena by měla být prioritou. Obzvláště náročná je péče o obklady a spáry mezi nimi, protože právě v těchto štěrbinách se rády usazují bakterie a nečistoty. Nemusíte však používat drahé a chemické čisticí prostředky. Vyzkoušejte tento jednoduchý a účinný domácí recept, který dlaždice nejen dokonale vyčistí, ale zároveň je i vydezinfikuje.

Požadované složky

1 litr teplé vody
½ šálku jedlé sody
1/3 šálku citronové šťávy
¼ šálku octa

Jak to udělat

1) Příprava směsi: Do dvoulitrového kbelíku nalijte teplou vodu a postupně vmíchejte jedlou sodu, citronovou šťávu a ocet.
2) Aplikace: Pomocí houbičky naneste připravenou tekutinu na dlaždice a spáry. Nechte směs působit přibližně dvacet minut.
3) Dokončení: Po uplynutí této doby opláchněte dlaždice teplou vodou. Uvidíte, jak snadno a rychle se vaše koupelna rozzáří.

Proč tento recept funguje

Citronová šťáva má silné dezinfekční a antibakteriální účinky a také bělí povrchy. Její vůně navíc příjemně naplní vaši koupelnu.
Jedlá soda působí jako přírodní bělidlo a odstraňuje pachy. Její čisticí schopnosti jsou známé již po generace.
Ocet je známý svou schopností rozpouštět mastnotu, špínu a bojovat proti bakteriím. Jeho kyselost je ideální pro čištění bez použití škodlivých chemikálií.

Další tipy, jak tyto složky používat

Čištění prádla.
K vybělení šedého prádla můžete použít směs citronové šťávy a jedlé sody. Stačí je přidat do teplé vody a nechat působit přes noc.
Odstranění vodního kamene v záchodové míse:
Ocet je skvělým pomocníkem proti nahromaděnému vodnímu kameni. Stačí ho nalít do záchodové mísy, nechat působit a máte vystaráno.

Závěr

Udržování čistoty v koupelně nemusí zahrnovat používání drahých chemických prostředků. Tento domácí čistič na dlaždice a spáry je nejen úsporný, ale také ekologický a velmi účinný. Navíc využívá ingredience, které již pravděpodobně máte doma. Vyzkoušejte tento trik a sami se přesvědčte, jak je účinný.

Leave a Response