životní styl

Všimli jste si bílých nitek v rajčeti? Řekneme vám, jestli je můžete jíst.

2.6kviews

Všimli jste si, že když rozkrojíte rajče, jsou v něm dlouhá, zkroucená bílá vlákna? Na první pohled mohou vypadat jako červi, ale po chvíli zjistíte, že to nejsou nic jiného než klíčky. Mnoho lidí je však přesvědčeno, že jejich přítomnost je důsledkem genetické modifikace ovoce. Je skutečně důvod k obavám?

Jsou naklíčená rajčata vhodná ke konzumaci? V případě naklíčených brambor je problém jednoduchý – klíčky obsahují solanin, a proto by se neměly konzumovat (samotné hlízy jsou však ke konzumaci vhodné). Totéž platí pro naklíčený česnek – klíčky nejsou vhodné ke konzumaci, ale stroužky ano – a ty jsou také hodnotnější. A co rajčata?

Proč rajče klíčí uprostřed?

Je mýtem, že klíčky, které se objevují uvnitř rajčat, jsou výsledkem genetické modifikace zeleniny. Jak vysvětluje doktorka Marta Czaplicka z katedry zahradnictví Přírodovědecké a technické fakulty ve Vratislavi, kterou cituje server upwr.edu.pl, klíčky viditelné po rozříznutí rajčete znamenají, že plod je velmi zralý.

K tomuto jevu dochází nejčastěji v případě, že rajčata nejsou skladována ve vhodných podmínkách. Měla by být skladována volně, mimo chladničku, ale při nepříliš vysoké teplotě. Pokud jsou však rajčata skladována v plastovém sáčku a na teplém místě, vytvoří se uvnitř ideální podmínky pro stimulaci klíčení.

Klíčení rajčat. Můžete jíst rajčata, která klíčí?

Dr. Marta Czaplicka dodává, že je pro nás naprosto bezpečné jíst klíčící rajčata. Měli bychom si však dávat pozor na další rušivé změny, které mohou v zelenině nastat.

„Nemám obavy z podivně tvarované zeleniny nebo z té, která je velmi zralá. Pozornost však věnuji těm, které jsou shnilé, nahnilé a vykazují známky houbových chorob. Mycelium je často na místech, kde ještě není vidět. Takovou zeleninu je třeba bezpodmínečně vyhodit,“ vysvětlil odborník.

Leave a Response