životní styl

Nečekaný efekt! Když kouřil bobkový list, nemohl se zbavit myšlenky – co když to opravdu funguje?

1.6kviews

Vavřínový list přináší řadu výhod pro lidské zdraví. Může pomoci, i když si ho doma spálíte.

Vavřínový list je díky své jedinečné chuti a výraznému aroma oblíbenou přísadou do mnoha pokrmů. Většina lidí si však neuvědomuje, že tato bylina ze Středomoří obsahuje řadu účinných látek, které přinášejí zajímavé zdravotní benefity pro lidský organismus – například posilují cévy, zklidňují trávicí systém a mají pozitivní vliv na plíce. Podle lékaře vám mohou posloužit, i když je spálíte.

Vavřínový list a jeho zdravotní účinky

Tato oblíbená ingredience má velmi příjemnou chuť, která zvyšuje kulinářskou hodnotu mnoha pokrmů. Nejčastěji se přidává do polévek, k masu nebo zelenině, ale před podáváním by se měl list vždy odstranit, protože má hořkou chuť. Vavřínový list se také po staletí používá v tradiční medicíně, například jako lék na klouby, cukrovku nebo psychické problémy . Jejich pravidelná konzumace také pomáhá očistit tělo od toxinů, podporuje funkci jater a umožňuje tělu snadněji vylučovat tekutiny.

Sušené bobkové listy jsou také bohatým zdrojem vitaminu C, vitaminu A a zinku. To jsou velmi účinné složky, které prospívají pokožce a léčí mnoho kožních problémů včetně akné a lupů. Mají také silné antioxidační, protiplísňové a antibakteriální vlastnosti, díky kterým odpuzují všechny parazity , takže je lze přidávat do některých potravin, jako jsou sušené houby nebo rýže, které jsou často napadány moly a jinými vetřelci.

Pálení bobkového listu doma

Jak server dále uvádí, bobkový list obsahuje silice a organické sloučeniny, jako je linalool a eugenol, které mají pozitivní vliv na lidskou psychiku a terapeutické účinky. Chcete-li tyto vlastnosti využít ve svůj prospěch, stačí ho začít pálit u vás doma. Postup je velmi jednoduchý:

Pálení vavřínu snižuje napětí a nadměrný stres.

1. Vložte sušený bobkový list (nebo několik listů) do popelníku a zapalte ho.
2.Jakmile začne list hořet, vypněte plamen tak, aby začal mírně doutnat.
Všimnete si, že se chová jako kadidlo.
3.Jakmile léčivá vůně zaplní celou místnost, odpočiňte si a začněte ji vdechovat. Během několika minut si budete moci všimnout, že veškerý stres zmizí a vaše nálada se zlepší.
Další aroma bobkového listu podporuje tvorbu endorfinů, které navozují stav hluboké relaxace . Pokud vám nevadí vdechovat takový kouř, můžete větší množství listů ponořit do horké (ne vařící) vody a stoupající páru vdechovat.

Pomůže vyčistit dýchací cesty.

Vdechování kouře z bobkového listu je rovněž velmi prospěšné pro dýchací cesty. Pokud vás tedy trápí ucpaný nos nebo nepříjemná rýma, jednoduše si bylinu zapalte nebo vdechujte její výpary (případně můžete použít esenciální olej z bobkového listu). Tato metoda je také velmi účinná při zmírňování příznaků spojených s astmatem a dýchacími obtížemi způsobenými alergiemi.

Leave a Response