životní styl

Domácí prostředky proti slimákům…

1.3kviews

Myslím, že málokomu připadají šneci krásní nebo „roztomilí“. Nejsou to poníci ani králíci. Naprostá většina lidí šneky na zahradě nebo v okenních truhlících nesnáší. Jediné, co dělají, je, že žerou rostliny…..

Letos je na naší zahradě více šneků než kdykoli předtím! Zejména za soumraku vylézají ze svých úkrytů a útočí na nejrůznější rostliny. Internet nabízí řadu domácích prostředků, z nichž mnohé rozhodně nespadají pod zákon na ochranu zvířat.

Patří mezi ně např:

Sbírejte a zalévejte je vroucí vodou.
Řezání nožem
Pivní past (smrt utopením)
Sůl (smrt dehydratací).
Méně brutální, ale ne zcela bez ní.

Nehašené vápno.
Piliny nebo kamenný prach
Kapradinový hnůj
Voňavé rostliny, jako je tymián a levandule.
Kávový prášek (kofein jako neurotoxin)
Běhající kachny
atd…

V zemědělství nejsou výše uvedené možnosti vzhledem k rozloze oblasti proveditelné. Rozšiřujeme proto granule proti slimákům, které obvykle obsahují účinnou látku metaldehyd nebo fosforečnan železa III. Druhý jmenovaný je povolen i v ekologickém zemědělství.

Samozřejmě lze konzumovat i slimáky. Pro některé lidi jsou specialitou římští slimáci. Jednou jsem je ochutnal ve Francii a nechutnaly mi.

Mělo by nám být jasné: regulace plžů je zásahem do přírody a snižuje biodiverzitu. Kupodivu to spoluobčané kritizují jen tehdy, když to dělám já jako zemědělec. Její zahrada „není tak špatná“… Říká se tomu dvojí metr.

Leave a Response