životní styl

Co můžete dělat s výhonky česneku

949views

Variace česneku

Česnek vyhazuje šipky jednu za druhou, které se po chvíli změní v květní koule. Na nich se tvoří vzdušné cibulky (bulbils). Pokud vzduchové cibulky nepotřebujete jako sadební materiál, pak je po jejich narostení 10 – 12 cm (až se stočí do kruhu!) musíte odstranit. V této fázi výhonky ještě nevytáhly z cibulky všechny šťávy a pravděpodobně nebudou mít čas znovu vyrůst. Odstraněním výhonků se výnos zvýší téměř o třetinu, a to bez dodatečného hnojení. Řežte opatrně ve vzdálenosti 1 cm od báze a snažte se nepoškodit stonek. Šípek v žádném případě nevytrhávejte.

Jakmile výhonky odříznete, nespěchejte s jejich kompostováním. Můžete je použít k přípravě nálevů proti škůdcům. Například proti mšicím a pavoučkům. K tomu 500 g výhonků jemně nakrájejte, nasypte do třílitrové sklenice, zalijte teplou vodou a dejte na 5 dní na teplé místo. Před použitím sceďte a zřeďte vodou: 60 ml na 10 litrů vody. Pro lepivost přidejte 50 g nastrouhaného pracího mýdla.

Pro odehnání mrkvové mouchy nasekejte 200 g šípků nebo propasírujte přes mlýnek na maso a smíchejte s 50 g mýdlových hoblin. Zalijte 10 litry vody a po vyčkání na rozpuštění přistupte k ošetření. Mimochodem, lze je provádět každé 4 dny.

A samozřejmě česnekové šípky místo i v kuchyni. Obsahují hodně vitaminu C, je v nich sodík, draslík, vápník, síra a další minerály. Mají lehkou, mnohem jemnější chuť než mladý česnek. Šípky se pečou, nakládají, dusí, přidávají do salátů a koření. Lze je použít jako omáčku, smíchat se zakysanou smetanou nebo majonézou. A dokonce i se sádlem.

Koření

1,5 kg šípů protáhněte mlýnkem na maso, přidejte 2 lžíce soli a 3 lžíce rostlinného oleje, promíchejte a nechte přes noc odležet. Ráno přendejte do sklenic a uložte do chladničky.

Česnekové pesto

V mixéru rozemel 0,5 kg česnekových výhonků, šálek vlašských ořechů a svazek kopru (bazalky). Z citronu odstraňte kůru bez bílé vrstvy a nastrouhejte ji. Přidejte k zelené směsi. Do směsi nalijte 35 ml rostlinného oleje a promíchejte. Nastrouhejte 175 g parmezánu, smíchejte se 2 lžícemi citronové šťávy, přidejte 1 lžičku soli a špetku černého pepře. Promíchejte a vlijte do zelené směsi. Omáčku dejte do malých sklenic a zalijte rostlinným olejem. Pesto lze skladovat nejen v lednici, ale i v mrazáku.

 

Leave a Response