Babička prozradila trik na přípravu šťávy z listů, která je ideální do horkého počasí. Je z ní nejlepší limonáda
Máta má široké využití jak v kuchyni, tak v každodenní péči a v domácí lékárničce. Po sušených i čerstvých bylinkách saháme zejména v létě, kdy se potřebujeme osvěžit. K čemu všemu lze mátu použít? Ukazuje se, že čaj není všechno.
Dnes existuje nespočet druhů máty. Liší se nejen chutí a vůní, ale také vzhledem. Kromě klasické máty peprné si dnes můžete mátu peprnou vysadit i na okenní parapet v zahradách nebo v herbářích. keřové , marocký (zázvorový), citronový a dokonce i čokoládový mátový. Mátové lístky jsou skvělým doplňkem například do salátů a nápojů. Věděli jste, že si z nich můžete vyrobit také šťávu?
K čemu všemu se dá máta použít? Připravte si z ní osvěžující džus
Mátový džus, nebo spíše sirup, je v létě ideálním způsobem, jak se osvěžit. Můžete si ji přidat do vody, džusu, limonády a na podzim a v zimě i do čaje. Je to také důl cenných látek, jako jsou antioxidanty, flavonoidy, vitaminy A a C, ale i zinek, selen, vápník, hořčík a mentol. Jak si ho připravit?
Připravte si 20-30 snítek čerstvé máty, sklenici cukru. (třtinový nebo bílý), 750 ml převařené vody a šťáva z jednoho citronu.
- Mátu důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vhoďte ji do hrnce. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Když voda začne vřít, snižte výkon hořáku a vařte na velmi mírném ohni 5 minut. Po uplynutí této doby odstavte hrnec přikrytý na 15-20 minut.
- Vyjměte lístky máty a nálev sceďte. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a šťáva mírně nezhoustne.
- Nakonec přidejte citronovou šťávu a horký nápoj nalijte do skleněných lahví nebo sklenic. Uzavřete, otočte dnem vzhůru a odstavte. Po vychladnutí šťávy sklenice uzavřete.
TIP! Aby si mátový sirup co nejdéle uchoval svou chuť a cenné vlastnosti, skladujte ho na chladném a stinném místě, například ve spíži nebo ve sklepě. Po otevření jej uložte do chladničky a vypijte do 14 dnů.
Co dělat s lístky máty? Podívejte se, jak připravit limonádu s mátovým sirupem.
Mátový sirup lze v kuchyni využít mnoha způsoby. Jedním z nich je domácí limonáda. Je to ideální nápoj pro horké letní dny. Osvěžující chuť citronu a máty je k nezaplacení. Jak tedy připravit mátovou limonádu?
Potřebné ingredience:
- 3 pomeranče,
- 4 citrony (nebo 3 citrony a 1 limetka),
- 1-1,5 litru vody,
- hrst čerstvých lístků máty,
- 5-6 lžic mátového sirupu,
- kostky ledu.
Začněte odšťavněním tří pomerančů a tří citronů. Čtvrtý rozkrojte na polovinu a nakrájejte na tenké plátky. Nakrájený citron vložte do velkého (asi dvoulitrového) džbánu, zalijte šťávou a mátovým sirupem. Zpočátku přidejte méně sirupu, po ochutnání můžete přidat více sirupu. Přidejte omyté lístky čerstvé máty a kostky ledu. Nakonec přilijte vodu, aby se džbán zcela naplnil.