životní styl

Koření, které působí proti pomalému trávení a pomáhá hubnout.

729views

Přidejte kmín do svého jídelníčku jako doplněk stravy nebo nálev a využijte jeho výhod.

Koření je při vaření důležitou součástí nejen proto, že dokáže zvýraznit chuť pokrmů, ale také pro své četné zdravotní účinky. Mezi nimi vyniká kmín pro své léčivé vlastnosti, zejména zlepšuje trávení a hubnutí.

Jaké jsou zdravotní účinky kmínu?

Kmín je rostlina pocházející z Blízkého východu, která se pěstuje v různých částech světa včetně Evropy, Asie a Latinské Ameriky. Tato rostlina, která je vysoká méně než 50 cm, vytváří malé podlouhlé plody obsahující kmín, sloučeninu, které se připisuje mnoho zdraví prospěšných účinků.

Podle ministerstva zemědělství obsahuje 100 gramů kmínu:

Fosfor: 498,6 mg
Draslík: 1787,5 mg
Vápník: 930,7 mg
Hořčík: 365,5 mg
Nasycené tuky: 1,5 mg
Vitamin A: 1270 IU.
Vitamin E: 1 mg
Železo: 66,20 mg

Jedním z nejvýznamnějších přínosů kmínu je jeho schopnost zlepšovat trávení. Výzkum publikovaný v časopise ScienceDirect ukazuje, že kmín dokáže snížit plynatost a omezit kvašení střevní flóry. Kromě toho bylo prokázáno, že kmín zvyšuje aktivitu pankreatických enzymů, které jsou klíčové pro trávení na úrovni střev.

Kmín je také účinným spojencem při hubnutí. Zlepšuje trávicí proces a snižuje nadýmání břicha, kmín podporuje spalování tuků. Je to díky jeho účinným látkám, které mohou být skvělým přírodním doplňkem redukčních diet.

Kmín nejenže bojuje proti pomalému trávení, ale má také sedativní účinek, který pomáhá zlepšit kvalitu spánku. Nálev z tohoto koření před spaním může pomoci v boji proti těžkosti a nespavosti a zajistit klidný spánek.

Kmín má hypoglykemické vlastnosti, což znamená, že může pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Jeho fenolové sloučeniny a flavonoidy jsou účinné při prevenci a léčbě cukrovky. Kromě toho má kmín protizánětlivé a antioxidační účinky, které pomáhají snižovat krevní tlak. Draslík obsažený v kmínu také napomáhá vylučování sodíku, čímž pomáhá udržovat krevní tlak na zdravé úrovni.

Kmín, bohatý na vápník a fosfor, je vhodný pro zdraví kostí a pomáhá předcházet nemocem, jako je osteoporóza a osteopenie. Jeho antimikrobiální aktivita proti Streptococcus mutans navíc může snižovat riziko vzniku zubního kazu.

 

 

Leave a Response