životní styl

Tajemství úspěšného pěstování paprik – krmení prosem

785views

Poradíme vám, jak krmit papriky prosem

Při pěstování paprik na zeleninové zahradě nebo na chalupě se zahrádkáři často potýkají s problémem nedostatečného výnosu. Řešením tohoto problému může být neobvyklý, ale mimořádně účinný způsob krmení – hnojení paprik prosem.

Prozradíme vám, jak papriky krmit prosem

Výhody prosa pro papriky
Proso obsahuje celý komplex živin nezbytných pro normální růst a vývoj paprik. Jsou to především fosfor, draslík a také stopové prvky, jako je hořčík, vápník, železo a mangan. Všechny hrají důležitou roli při tvorbě květů, vaječníků a plodů papriky.

Kromě toho je proso bohaté na bílkoviny, které slouží jako stavební materiál pro rostliny. Škrob obsažený v prosu dodává paprice další energii. Aminokyseliny, které obsahuje, podporují imunitu plodiny.

Jak krmit

Hnojení paprik prosem se doporučuje provádět 2-3krát za sezónu:

1. Na začátku kvetení. Kolem každého keříku papriky vpravte 1-2 polévkové lžíce suchého prosa a jemně nakypřete půdu.

2. Během masové tvorby plodů. Krmení prosem opakujte, ale zvyšte dávku na 3-4 polévkové lžíce na rostlinu.

3. Před sklizní. Další porce prosa (2-3 lžíce) pomůže paprikám získat maximální hmotnost a velikost.

Pro lepší stravitelnost proso předem namočte na 6-8 hodin do vody. Poté ho rovnoměrně rozprostřete kolem keříků a mírně zapravte do půdy.

Účinek krmení

Pravidelné přikrmování paprik prosem přináší hmatatelný efekt. Rostliny jsou mohutnější, silnější, s velkým množstvím květů a plodů. Výnos paprik se znatelně zvyšuje a samotné plody jsou větší a šťavnatější.

Kromě toho hnojení prosem zlepšuje imunitu paprik, takže jsou odolnější vůči chorobám a škůdcům. Zlepšuje také červenou, oranžovou nebo žlutou barvu plodů.

 

Leave a Response