životní styl

Jak uvést záhony do provozuschopného stavu po silném dešti: důležité tipy pro pěstitele na dači

698views

Zničily vaše záhony silné deště? Zjistěte, jak je rychle obnovit

Nečekané a silné deště, které často dopadají na naše pozemky, mohou být pro zahrádkáře skutečným problémem. Přívalové deště vyplavují z půdy užitečné látky, zhutňují ji a přemokřují, což může způsobit vážné škody na našich rostlinách. Nezoufejte však – existuje několik jednoduchých a účinných způsobů, jak záhony po přívalových deštích zachránit.

Přívalové deště zničily vaše záhony? Zjistěte, jak je rychle obnovit

Po zkypření půdy ji můžete zasypat suchým říčním pískem nebo popelem – pomohou půdě dodat potřebnou kyprost a strukturu. Účinné jsou také organické mulčovací materiály – posečená tráva, sláma, piliny. Ochrání vrchní vrstvu před zhutněním a rychlým vysycháním.

Doplňování živin

Přívalové deště odplavují z půdy mnoho živin, které rostliny potřebují. Abyste tyto ztráty vyrovnali, můžete záhony přihnojit univerzálním kombinovaným hnojivem nebo aplikovat potřebné mikroživiny izolovaně.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat fosforu a draslíku – hrají klíčovou roli při obnově kořenového systému a obnovení růstu rostlin po stresu. Rostliny budou potřebovat také dusík pro tvorbu zelené hmoty.

Nezapomínejte na stopové prvky – i ty se z půdy snadno vyplavují deštěm. Aplikujte měď, bór, mangan, zinek a další mikrohnojiva podle potřeb vašich plodin.

Ochrana proti možným chorobám

Nadměrná vlhkost vytváří ideální podmínky pro houbové choroby. Abyste jim zabránili, ošetřete rostliny fungicidy, zejména tam, kde voda nejdéle stagnuje.

Nezapomínejte také na střídání plodin – snížíte tak riziko šíření chorob z sezóny na sezónu. A abyste předešli vzniku patogenů v půdě, zlepšete její odvodnění pomocí drenážních příkopů, štěrku nebo keramzitu.

Při dodržení těchto rad budete moci rychle obnovit záhony po silných deštích a poskytnout rostlinám optimální podmínky pro další růst a vývoj. Vaše úsilí se rozhodně vyplatí bohatou úrodou!

 

 

Leave a Response