životní styl

Máte nějaký na zahradě? Následky mohou být vážné. „Doporučuje se ji nepěstovat.“

Black locust or false acacia Robinia pseudoacacia flowers
25.6kviews

Je známý jako kobylka, velmi se podobá akátu a často je za něj vydáván. Přestože je na pohled rozkošná a mnoho zahrádkářů neodolá jejímu kouzlu, patří k nejagresivnějším druhům rostlin. Generální ředitelství ochrany životního prostředí nabádá k opatrnosti: „Doporučuje se nepěstovat“.

Říká se mu akácie, ale ve skutečnosti je to kobylka černá.Těší oči kolemjdoucích, roste nejčastěji v parcích, na náměstích a v zahradách, mnoho lidí si ji spojuje se začátkem prázdnin.

S příchodem léta ji hojně zdobí bílé květy s intenzivní vůní, které z ní dělají skutečnou královnu mezi keři. I přes svůj ohromující vzhled,má mnoho nedostatků.Před vysazením rostliny na zahradě si to dobře rozmyslete.

Jak vypadá kobylka? Je to „nezničitelná“ rostlina.

Kobylka černá, ačkoli se jí říká akát, není vůbec akát. Její správný název je akácie a pochází z druhu stromu z čeledi bobovitých. Původně se vyskytoval pouze v Severní Americe. Postupem času se však rychle přizpůsobila klimatu ostatních kontinentů a ochotně se objevuje v parcích a městských alejích. Teprve po letech se začalo upozorňovat na její nedostatky.

Kobylka černá se může rychle změnit z oblíbeného druhu ve skutečného nepřítele. Její je extrémně silný, rychle roste a ještě rychleji se rozšiřuje.Má také hluboký kůlový kořen, který zajišťuje přístup k vodě. Vytváří také postranní kořeny, z nichž vyrůstají nové rostliny. Rychle tak obsadí dostupnou plochu, takže je téměř nemožné ji odstranit .

Roste kobylka černá rychle? Za chvíli se stane hrozbou

Navíc tam, kde začíná růst,ostatní stromy mají jen malou  šanci na přežití.Odborníci prokázali, že černé kobylky uvolňováním aleopatických sloučenin mění chemické složení země – tím zastaví vývoj dalších rostlin rostoucích v okolí.Jakmile se na zahradě objeví, může ji během několika okamžiků zničit.

Je také odolný nejen proti znečištění, ale i proti občasnému suchu nebo mrazu. I když na jaře zmrzne, rychle se vzpamatuje a brzy se vrátí do dobré kondice. Díky tomu je v mnoha zemích považována za tzv druh, který ohrožuje původní volně žijící živočichy.K opatrnosti nabádá také Generální ředitelství pro ochranu životního prostředí.

Je saranče černá invazivní? „Doporučuje se upustit od pěstování“

Kobylka černá se v České republice vyskytuje od počátku 19. století, podle Generálního ředitelství ochrany životního prostředí se tehdy vyskytovala především ve venkovské a městské zeleni. „Ve 20. století byla využívána při rekultivacích stanovišť přeměněných průmyslem a jako druh přispívající k obohacování půdy dusíkem,“ uvádí GDOSH. Brzy však byly zaznamenány jeho nevýhody.

„Již v první polovině 20. století byly zaznamenány potíže, které kobylka černá způsobila po vykácení svých plantáží. V důsledku toho se v 21. stol pěstování tohoto druhu v zalesněných oblastech i na těžko obdělávatelných pozemcích, bylo zastaveno. opuštěno. Stále častěji byly činěny pokusy bojovat proti němu v rámci opatření na ochranu přírody,“ uvedl hlavní odbor ochrany životního prostředí.

Odborníci doporučují tento keř nepěstovat. „Doporučuje se jej nepěstovat,“ radí Generální ředitelství ochrany životního prostředí, které cituje web – Pokud však již keř na zahradě roste, je třeba dbát na to, aby kolem něj nerostly nové stromy – a pokud se tak stane, je třeba jej vykopat, vytrhat nebo posekat a ujistit se, že žádná jeho část. nezůstane v zemi. zůstane v zemi. zůstane v zemi. A poté ji spálit nebo zkompostovat v uzavřeném kontejneru.

Leave a Response